print sitemap zoeken disclaimer contact

WBSO-regeling nu ook in Duitsland

Duitsland was één van de weinige landen die nog geen regeling had waarmee onderzoek fiscaal werd gestimuleerd. Nederland kent de WBSO-regeling en de Innovatiebox.  De WBSO kent een korting op de loonheffing en is dus al voordelig, ongeacht of er winst wordt gemaakt. Bij de Innovatiebox is er alleen voordeel als er belasting betaald wordt.

Invoering WBSO in Duitsland

Duitsland heeft er lang mee gewacht. Men heeft ook in Brussel nagevraagd of de voorgestelde regeling niet als ongeoorloofde staatssteun zou worden aangemerkt. Dat bleek niet zo. Ook wilde men een regeling die ook ondersteuning bood in (nog) niet winstgevende situaties. De wet is nu op 7 november door de Bundestag en op 29 november door de Bundesrat goedgekeurd. De Wet (Forschungszulagengesetz) gaat na publicatie vermoedelijk in 2020 in.

Hoofdlijnen WBSO regeling Duitsland

De regeling voorziet in een bijdrage van 25% van de kosten van de werknemers die met onderzoek bezig zijn. Het moet gaan om theoretisch onderzoek, toegepast onderzoek of bij de wet beschreven experimenteel onderzoek. Onderzoek mag ook met partners en contractresearch is ook mogelijk. Eigen uren van ondernemers kunnen in aanmerking komen tegen een tarief van € 40 en maximaal 40 uur per week.
Maximaal komt zo € 2.000.000 per jaar voor een bijdrage in aanmerking, zodat de maximale bijdrage € 500.000 is. De aanvraag kan pas na afloop van het jaar gedaan worden, uiteraard via een nauwkeurig beschreven procedure.

Conclusie

De regeling is als wet al complex. Ik voorzie in de uitvoering aardig wat onduidelijkheden en dus discussies. Een echte concurrent voor Nederland is het niet als de WBSO en de Innovatiebox ernaast liggen.

Deel deze pagina

Laatste update op 23-08-2022
Artikel gemaakt op 06-12-2019
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie Duitsland WBSO-regeling in Duitsland

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap