print sitemap zoeken disclaimer contact

Fiscale structuur Duitsland

Cum-Ex structuur met aandelen

Voor niet-fiscalisten of beursdeskundigen moet dit een raar begrip zijn. Het wordt nog onverklaarbaarder als je leest dat hier een bedrag van meer dan € 55 miljard mee gemoeid is. Dat geld is in de loop der jaren door diverse overheden ten onrechte uitbetaald. Duitsland is koploper.

Op 18 oktober kwam het bericht naar buiten dat een groep journalisten dit had onderzocht. De naam van hun project: de CumEx-files. Leuk gevonden. In het Financieel Dagblad werd ook vandaag de uitkomst van een fiscale procedure weergegeven. Normaal staan in de vakpers geen namen, maar blijkbaar wordt hier een uitzondering gemaakt. Het gaat om het bedrijf All Options.

  • Het FD schrijft: De zaak gaat om een winst van bijna € 215 mln. die All Options in mei 2007 behaalde met dividendarbitrage in de aandelen van het Duitse chemiebedrijf Altana. Het handelshuis vindt dat deze miljoenenwinst behaald is door zijn dochterbedrijf op Curaçao en daar ook belast zou moeten worden. De Belastingdienst is van mening dat de winst volledig in Nederland belast moet worden.

De normale Nederlander krijgt hier een zeldzaam inkijkje in de fiscale wereld. Vlak voor de transactie werd een bedrijf op Curaçao opgericht en dat bedrijf moest dan ook de transactie doen en daar (niet of nauwelijks) belast worden. De constructie was echter in Nederland bedacht en de inspecteur ging dan ook niet akkoord.

Cum-Ex in Duitsland

De transactie zelf wordt in Duitsland inmiddels door het OM onderzocht en de betrokkenen worden strafrechtelijk vervolgd. Duitsland schijnt voor meer dan € 10 miljard het schip in gegaan te zijn, volgens een Belgische krant zelfs ruim € 30 miljard. Het gaat, heel eenvoudig weergegeven, om op vernuftige / schimmige wijze meerdere keren terugvragen van dividendbelasting, die maar één keer aan de overheid is afgedragen. De bedenker van de constructie werkte vroeger bij de Duitse belastingdienst. Hij werd belastingadviseur en werd onder andere hiermee  vermogend. Het ging jarenlang goed. De constructie was zelfs vrij bekend en grote kantoren hebben er een positief oordeel over gegeven. Maar vanaf 2012 heeft men de wet aangepast en is men zelfs tot vervolging overgegaan. Het verhaal gaat dat er huiszoeking werd gedaan bij het kantoor van de bedenker en dat die toen onderweg was. Toen men hem belde is hij rechtstreeks naar Zwitserland gereden. Hij volgt het proces nu op afstand en is van mening dat er niets oneerbaars is gebeurd.

Fiscaal jurist over Duitse fiscale structuur

Op 14 oktober 2014 zijn er huiszoekingen verricht in 14 landen. Diverse banken kregen bezoek. De structuren lopen via Luxemburg, Curaçao, Canada en Maleisië. De Belastingdienst in Nederland heeft voor het Gerechtshof een zaak tegen All Options gewonnen, de rechtbank was het nog deels met All Options eens (65% winst in Nederland belast en rest op Curaçao). Volgens het Gerechtshof is de gehele winst in Nederland belast. Of in Nederland op grote schaal gebruik is gemaakt van Cum-Ex structuren is niet bekend. Ik heb nog niet gelezen  hoeveel schade Nederland heeft geleden. Wie zegt dat fiscaliteit geen spannend vak is? Wilt u meer weten? Bekijk dan eens deze site met leuke video's.

Gelukkig houden wij ons alleen bezig met relatief eenvoudige vragen, zoals:

  1. Vanuit welke rechtsvorm kan ik het beste mijn bedrijf in Duitsland opzetten?
  2. In welk land ben ik belastingplichtig, Duitsland of Nederland?
  3. Wat is de meest gunstige internationale structuur tussen Duitsland en Nederland?

Heeft u vragen of opmerkingen? Bel gerust voor een vrijblijvende afspraak.

Deel deze pagina

Laatste update op 23-08-2022
Artikel gemaakt op 23-10-2018
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie Duitsland Fiscale adviezen Duitsland Fiscale structuur Duitsland

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap