print sitemap zoeken disclaimer contact

WBSO in Duitsland

Duitsland was één van de zeer weinige landen binnen de EU waar niet op de een of andere manier speur- en ontwikkelingswerk fiscaal wordt bevorderd. Wij hebben de S&O-aftrek over de loonkosten (zo'n 40% minder loonheffing betalen) en de innovatiebox (winstbelasting 7%) over de behaalde innovatieve winst.

Nieuwe wetgeving Duitsland bij innovatie per 1 januari 2020

Maar nu is er dan een “Forschungszulagengesetz”. De wet is 1 januari 2020 ingegaan.

De details

Wij hebben voor u de 15 belangrijkste paragrafen van de wet heel globaal samengevat. Uiteraard kent de wet veel meer details.

 1. Het gaat om de winst in inkomstenbelasting, de vennootschapsbelasting, hier vallen ook de inkomsten uit zelfstandige arbeid onder. Bij samenwerkingsverbanden kan het samenwerkingsverband zelf en niet de individuele partners aanvragen.
 2. Het gaat om fundamenteel onderzoek, industrieel onderzoek of experimentele ontwikkeling. Als het product of een methode al is vastgelegd en het gaat nu om het naar de markt brengen, dan valt dit er niet onder. Lid 3 geeft aan wat dit verder is. Onderzoek kan ook in opdracht of als samenwerking met een ander onderneming of samen met een onderzoeksinstituut. In opdracht kan het alleen als de opdrachtnemer in de EU zit.
 3. Je krijgt subsidie over de loonkosten plus de pensioenbijdragen van diegenen aan wie het onderzoek opgedragen is. Het gaat ook over het loon van een DGA. Het gaat ook over loon wat volgens een verdrag aan een ander land ter heffing is toegewezen.
  Bij een eenmanszaak komt per uur € 40 gedurende maximaal 40 uur per week in aanmerking. Dat geldt ook voor aandeelhouders of vennoten. In opdracht gegeven onderzoek is voor 60% mee te nemen.
  Maximaal € 2.000.000 per boekjaar. Voor kosten na 30 juni 2020 geldt 4 jaar lang een grens van € 4.000.000.
 4. De aanspraak bedraagt 25% en ontstaat na afloop van het boekjaar. Alle staatshulpen samen mogen niet meer dan € 15.000.000 zijn.
 5. Na afloop van het boekjaar moet er een aanvraag worden gedaan, via een formulier en online. Het moet gespecificeerd en er moet een verklaring bijgevoegd worden.
 6. De verklaring komt van een orgaan wat via wetgeving wordt aangewezen. De eerste verklaring is gratis.
 7. De onderzoekskosten mogen niet in andere subsidieaanvragen worden meegenomen.
 8. De kosten tellen pas vanaf 1 januari 2020 mee.
 9. Deze paragraaf regelt de details over samenloop met staatssteun.
 10. Er komt na aanvraag een beschikking die bij de volgende aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting verrekend wordt. Bij samenwerkingsverbanden wordt het bedrag op de beschikking naar winstaandeel over de partners verdeeld.
 11. Als het later verminderd wordt, komt er rente op.
 12. De A(bgaben) O(rdnung) (de Duitse Algemene Wet Rijksbelastingen) is van toepassing.
 13. Bij fout invullen komen ook boetes aan de orde.
 14. Deze paragraaf regelt de delegatie voor het afgeven van beschikkingen.
 15. Details over de publicatie van de wet.

Vragen over zakendoen in Duitsland vanuit Nederland of vanuit Duitsland in Nederland? Bel onze German Desk voor een vrijblijvende afspraak.

Deel deze pagina

Laatste update op 23-08-2022
Artikel gemaakt op 14-09-2020
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie Duitsland WBSO in Duitsland

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap