Volg ons op:

U bevindt zich hier : Landendesk Landeninformatie Wonen in Duitsland


Twitter Updates

Wonen in Duitsland

In mijn woonomgeving (Enschede) verhuizen veel mensen naar Duitsland. Volgens een onderzoek (1) wonen er enkel in de regio Twente / Achterhoek al 25.000 Nederlanders over de grens (cijfers 2007). De reden is veelal van financiële aard: de woningen zijn in Duitsland groter en goedkoper, auto rijden is weer een feest en de supermarken zijn zeker niet duurder dan in Nederland. Duitsland kent (nog) een subsidie op het bezitten van een eigen huis en de kinderbijslag is er veel hoger dan in Nederland. Er zijn veel sites die informatie geven over het wonen over de grens, in casu Duitsland. Zoek hiervoor via google of kijk op een redelijk actuele site.

Voordelen

Er zijn voldoende redenen om naar Duitsland te verhuizen. De huizen en auto’s zijn er goedkoper, de kinderbijslag is er hoger, de gezondheidszorg is veelal beter, de veiligheid voelt beter (en is dit waarschijnlijk ook), er is voldoende bouwgrond beschikbaar en de kavels (en huizen) zijn er groter. Al met al genoeg redenen om naar Duitsland te verhuizen.

Nadelen

Een bekende voetballer sprak ooit de wijze woorden: “Elk voordeel heb z’n nadeel.” Zo ook Duitsland. Belangrijkste is wel dat veel mensen uit financiële gronden verhuizen en zich niet realiseren dat je emigreert naar een ander land met andere normen, waarden en gewoonten. De uitkeringen (WW, Wajong, bijstand, etc.) zijn in Duitsland lager dan in Nederland en worden in 2005 nog verder uitgekleed. Daarnaast is het kopen van een huis en het verkrijgen van een hypotheek een vak apart en een stuk lastiger dan in Nederland. In Nederland verdienen makelaars goed aan de verkoop van een woning, in Duitsland grenst dit haast aan legaal gappen. Bureaucratie is een Frans woord dat men in Duitsland heeft verbeterd, dit kan soms best lastig zijn. Al met al: een Nederlander is een Nederlander en een Duitser een Duitser. Een Nederlander in Duitsland moet zich aldaar aanpassen en dit valt niet altijd mee.

Schöne Grüße.

(1) Bureau I&O Research in opdracht van Regio Twente, Provincie Overijssel en Duitse Gemeenten. 


Auteur(s) van wonen in duitsland


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 25-10-2004 | Artikel laatst gewijzigd : 06-06-2018

© 2018 Jongbloed Fiscaal Juristen