print sitemap zoeken disclaimer contact

Wonen in Duitsland

In mijn woonomgeving (Enschede) zijn veel mensen naar Duitsland verhuisd. Volgens een onderzoek uit 2007 (1) wonen er enkel in de regio Twente / Achterhoek al 25.000 Nederlanders over de grens . De reden was veelal van financiële aard: de woningen waren in Duitsland groter en goedkoper, auto rijden is weer een feest en de supermarken zijn zeker niet duurder dan in Nederland. Duitsland kende toen nog een subsidie op het bezitten van een eigen huis en de kinderbijslag is er veel hoger dan in Nederland. De subsidie lijkt weer terug te komen in de vorm van het zogenaamde "Baukindergeld", dat is 10 Jaar lang 1.200 Euro per kind per jaar. Er zijn veel sites die informatie geven over het wonen over de grens, in casu Duitsland. Zoek hiervoor via google of kijk op een redelijk actuele site. Ook de overheden doen hun best via een site.

Voordelen wonen in Duitsland

Ondanks dat de huizen in Duitsland – met name in de grote steden – fors in prijs zijn gestegen, zijn er nog steeds redenen om naar Duitsland te verhuizen. Veel huizen en stukken bouwgrond zijn er nog steeds goedkoper, auto's blijven goedkoper, de kinderbijslag is er hoger, de gezondheidszorg is veelal beter, de veiligheid voelt beter (en is dit waarschijnlijk ook), er is voldoende bouwgrond beschikbaar en de kavels (en huizen) zijn er groter. Al met al nog steed een reden om naar Duitsland te verhuizen.

Nadelen wonen in Duitsland

Een bekende voetballer sprak ooit de wijze woorden: "Elk voordeel heb z'n nadeel." Zo ook Duitsland. Belangrijkste is wel dat veel mensen uit financiële gronden verhuizen en zich niet realiseren dat je emigreert naar een ander land met andere normen, waarden en gewoonten. De uitkeringen (WW, Wajong, bijstand, etc.) zijn in Duitsland echt lager dan in Nederland. Daarnaast is het kopen van een huis en het verkrijgen van een hypotheek een vak apart en een stuk lastiger dan in Nederland. In Nederland verdienen makelaars goed aan de verkoop van een woning, in Duitsland grenst dit haast aan legaal gappen. Bureaucratie is een Frans woord dat men in Duitsland heeft verbeterd, dit kan soms best lastig zijn. Al met al: een Nederlander is een Nederlander en een Duitser een Duitser. Een Nederlander in Duitsland moet zich aldaar aanpassen en dit valt niet altijd mee.

Schöne Grüße.

(1) Bureau I&O Research in opdracht van Regio Twente, Provincie Overijssel en Duitse Gemeenten.
Wonen in Duitsland [news] 2018-08-30 0000-00-00 0000-00-00

Deel deze pagina

Laatste update op 30-08-2018
Artikel gemaakt op 25-10-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie Duitsland

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap