Volg ons op:

Twitter Updates

BPM-wetgeving

Voor auto's en motoren die in Nederland rijden, moet in principe BPM worden betaald. De BPM bent u verschuldigd voordat het kenteken op uw naam wordt gezet (de "tenaamstelling"). In het algemeen hoeft u de BPM niet zelf te betalen aan de Belastingdienst. Meestal regelt de dealer dit, maar u kunt het ook zelf betalen aan de Belastingdienst.

Er zijn echter drie situaties waarin u zelf moet zorgen voor de aangifte en betaling van de BPM:

  1. U rijdt in Nederland met een personenauto of motorrijwiel met een buitenlands kenteken.
  2. U koopt een personenauto of motorrijwiel in het buitenland en laat dit voertuig in Nederland registreren.
  3. U bouwt een bestelauto om tot personenauto.

Als u een bestelauto omgebouwd heeft tot personenauto, moet u deze laten registreren als personenauto en BPM betalen voordat u gebruik maakt van de openbare weg.

Hoe wordt de BPM berekend?

Bij de berekening van de BPM wordt uitgegaan van de (netto) catalogusprijs. De nettocatalogusprijs is de catalogusprijs, inclusief accessoires, verminderd met het bedrag aan BTW. De BPM voor het vervoermiddel is een bepaald percentage van de nettocatalogusprijs, eventueel verminderd met een vast bedrag. De berekening is als volgt:
BPM = (nettocatalogusprijs x percentage) - vast bedrag. Dit bedrag wordt het bruto BPM-bedrag genoemd.

De BPM is een aangifte belasting, u moet dus zelf aangifte doen en vervolgens controleert de Belastingdienst de door u opgestelde aangifte. Praktisch regelt u dit allemaal bij de Douane-afdeling. Vul voordien wel het formulier in, het BPM formulier kunt u hier downloaden.

Tip

Met nettocatalogusprijs wordt niet hetzelfde bedoeld als consumentenprijs; de consumentenprijs bestaat uit de nettocatalogusprijs, verhoogd met de BPM en de BTW.
Het is ook mogelijk om de af te dragen BPM online te berekenen.

Het bruto BPM-bedrag voor gebruikte personenauto's of motorrijwielen wordt nog verminderd met een afschrijvingspercentage. In onderstaande opstelling is de rest BPM opgenomen op de auto die u wilt invoeren.


Meer weten van bpm bij invoer autoAuteur(s) van bpm bij invoer auto


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 30-10-2004 | Artikel laatst gewijzigd : 13-12-2012

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen