print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Echtscheiding en fiscus

Kosten akte verdeling bij echtscheiding niet aftrekbaar

Bij een echtscheiding zijn bepaalde kosten wel aftrekbaar en bepaalde kosten niet. In dit artikel een procedure over notariskosten die zijn gemaakt om de akte van verdeling op te stellen.

Welke kosten bij echtscheiding niet aftrekbaar?

 • De kosten voor een procedure (echtscheiding) zijn in principe niet aftrekbaar.
 • De alimentatiebetaler mag kosten voor een procedure omtrent een alimentatieplicht (of aanpassing van de alimentatie) niet aftrekken.
 • Advocaatkosten in verband met kinderalimentatie zijn niet aftrekbaar (niet voor betaler en ook niet voor ontvanger).
 • Griffiekosten.
 • Kinderalimentatie.

Welke kosten bij echtscheiding zijn wel aftrekbaar?

 • De kosten die de alimentatie-ontvanger heeft betaald / gemaakt om partneralimentatie te verkrijgen (of herzieningsprocedure), behouden of te verhogen zijn aftrekbaar. De uiteindelijke partneralimentatie moet daarna wel vaststaan (in echtscheidingsconvenant of uitspraak van een rechter). Het kan hierbij gaan om kosten van een (belasting-)adviseur, jurist, advocaat en de proceskosten. De kosten voor een deurwaarder / incassobureau mogen ook als aftrekposten worden opgevoerd.
 • Partneralimentatie.
 • Afkoopsom partneralimentatie.
 • Bijstand die de Sociale Dienst aan uw ex-partner heeft betaald en op u is verhaald.
 • Deel eigenwoningforfait als uw ex-partner in de woning blijft wonen (mits juist overeengekomen).
 • Ouderdomspensioen dat u als partneralimentatie doorbetaalt.

Kosten akte verdeling aftrekbaar of niet?

Rechtbank Zeeland - West-Brabant is het met de inspecteur van de Belastingdienst eens dat de notariskosten die zien op de akte van verdeling niet aftrekbaar zijn, omdat dit geen kosten voor een geldlening zijn. Het standpunt van belastingplichtige is begrijpelijk. Bij de echtscheiding is namelijk de eigen woning toebedeeld aan de man. Om de vrouw uit de hoofdelijke aansprakelijkheid te krijgen, moet de hypotheek worden aangepast en is een akte van verdeling een vereiste. Zonder de akte van verdeling kan de man namelijk geen hypotheek verkrijgen. Volgens de rechter en de inspecteur is de akte van verdeling bedoeld om de woning op naam te krijgen en zien deze kosten niet op een geldlening of hypotheek.

Noot fiscaal jurist over fiscale kosten bij een echtscheiding

Regelmatig is er discussie over de kosten van bijvoorbeeld advocaten, notarissen, accountants en belastingadviseurs bij een echtscheiding. De kosten zien op de vermogensverdeling, alimentatie, waardering onderneming, of andere zaken. Elk onderdeel kent zijn eigen fiscale merites. In deze casus ging het om de akte van verdeling bij een echtscheiding. Omdat dit geen kosten voor een geldlening zijn, zijn deze kosten niet aftrekbaar. Eventueel verschuldigde boeterente, de kosten van de hypotheekakte, hypotheekadviseur, taxatiekosten voor de nieuwe hypotheek, notariskosten voor de hypotheek, etc. zijn wel aftrekbaar.

Bron akte verdeling niet aftrekbaar

Rechtbank Zeeland - West Brabant d.d. 2 mei 2023 ECLI:NL:RBZWB:2023:1100

Deel deze pagina

Laatste update op 07-04-2023
Artikel gemaakt op 06-04-2023
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Echtscheiding en fiscus Kosten akte verdeling bij echtscheiding

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap