print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Echtscheiding en fiscus

Advies inzake echtscheiding?

Advies gesprek of offerte voor begeleiding?

Klik hier

(Partner van) Ondernemer en echtscheiding?

Wij zijn hierin gespecialiseerd

Klik hier Fiscale vraag inzake scheiding?

Klik hier

De voorfase bij echtscheidingen

Het nest ligt onder de boom en de echtelieden gaan uit elkaar. Maar al te vaak hoor je als adviseur pas laat van de emotionele problemen en is er al teveel onjuist of niet geregeld. Tussen het moment van "einde oefening" en de daadwerkelijke echtscheiding ligt te vaak een lang traject. Dit noemen ze in de praktijk de onderhandelingsfase. De echtelieden kunnen het beste zelf tot een beslissing van de verdeling komen, wellicht met hulp van een derde. Zodra de advocaten en juristen in beeld komen, leert de praktijk veelal dat de standpunten verharden en er met modder wordt gegooid. Daarnaast gaat de tikker van de advocaat dan onverwacht snel lopen. Alles wat u aan hem of haar moet betalen, kan niet worden verdeeld tussen de echtelieden, dit wordt vaak vergeten of onderschat.

Bij de verbreking van de relatie spelen vragen over de wijze waarop men uit elkaar wil gaan, wat de gevolgen daarvan zijn en welke afspraken in dat kader gemaakt moeten / kunnen worden. Dit onderhandelingsproces leidt uiteindelijk tot een verzoek tot echtscheiding bij de rechter.

De volgende zaken moeten worden geregeld:

  1. woning;
  2. boedelverdeling;
  3. alimentatie;
  4. pensioen;
  5. ouderlijk gezag.

Als u het eens bent, gaat u dan zelf naar de rechter voor de ontbinding. Lukt dit niet, dan komt u in een ander proces terecht waarbij wellicht een derde het probleem op kan (of moet ) oplossen. Houdt u een goed chronologisch dossier bij waarin het volgende wordt opgenomen:

  1. Welke afspraken zijn gemaakt?
  2. Welke gesprekken zijn wanneer gevoerd?
  3. Welke pogingen heeft u ondernomen?
  4. Waarover bestaat er nog verschil van mening?

Deel deze pagina

Laatste update op 19-08-2021
Artikel gemaakt op 19-11-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Echtscheiding en fiscus Echtscheiding de voorfase

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap