Actueel fiscaal nieuws over Corona

print sitemap zoeken disclaimer contact

Vacatures
U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Echtscheiding en fiscus Afkoop alimentatie niet aftrekbaar

Afkoop alimentatie niet aftrekbaar

Afkoop alimentatie soms niet aftrekbaar

De afkoopsom van een alimentatieverplichting aan een ex-echtgenoot is aftrekbaar (artikel 6.3 Wet op de inkomstenbelasting). Als de vrouw wordt overbedeeld bij de scheiding, is het raadzaam om in het convenant op te nemen dat sprake is van een afkoopalimentatie. Afkoopsommen die worden betaald voordat de echtelieden zijn gescheiden zijn niet aftrekbaar.

Procedure

In 1999 betaalt de heer X € 1.150.000 aan zijn vrouw als afkoopalimentatie, als extra komt hier nog € 127.000 bij. In 2000 wordt het huwelijk ontbonden. Het Gerechtshof in Amsterdam heeft een belastingplichtige keurig op de wet gewezen, de betaling is niet aftrekbaar omdat geen sprake is van betaling aan een ex-echtgenote.

Toelichting

Een echtscheiding is veelal een vervelende periode voor de betrokkenen. Advocaten zijn geen fiscaal juristen en dit maakt bovenstaande uitspraak nog eens duidelijk. Bij een echtscheiding is een combinatie tussen fiscaal jurist (belastingadviseur) en Nederlandsrechtjurist (advocaat) soms zeer nuttig. Vele fiscale zaken kunnen spelen zonder dat dit door de adviseurs wordt erkend.

Bij een echtscheiding kan de man het standpunt innemen dat sprake is van een aftrekbare afkoop van alimentatie. De vrouw krijgt dan van de Belastingdienst een aanslag voor een belaste ontvangst van alimentatie. Het is verstandig dit in het convenant uitdrukkelijk op te nemen. Afkoop van alimentatie mag pas worden betaald als de echtscheiding is voltooid. Het slecht van tafel en bed gescheiden leven is niet voldoende.

Alimentatie (of een afkoopsom) betreft een persoonsgebonden aftrek. Verrekening daarvan vindt in eerste instantie plaats in box 1, daarna box 3 en tot slot box 2. Het onverrekende saldo schuift door naar toekomstige jaren. Bij afkoop van alimentatie loopt men het risico dat de verrekening deels plaatsvindt tegen een lager tarief, namelijk 30% (box 3) of 25% (box 2).

Tip

  1. Door een juiste inkomensplanning kan de aftrekpost volledig in box 1 (tegen het hoge tarief) worden afgetrokken, de afkoop moet dan in enkele jaren worden betaald!
  2. De echtgenoot die de alimentatie ontvangt kan soms middels een middelingsverzoek nog een voordeel behalen.
  3. Afkoop van alimentatie is in de praktijk aantrekkelijk als de ontvanger gaat emigreren, soms is de ontvangst in het buitenland onbelast (en voor de betaler in Nederland aftrekbaar).


Meer weten van afkoop alimentatie niet aftrekbaarAuteur(s) van afkoop alimentatie niet aftrekbaar


mr. D.J.B. Jongbloed (Dennis).
Fiscaal jurist,

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Kennisbank Echtscheiding en fiscus Afkoop alimentatie niet aftrekbaar

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap