Volg ons op:

Kennisbank

Twitter Updates

Advocaatkosten aftrekbaar bij echtscheiding

Sommige scheidingskosten, zoals advocaatkosten / advieskosten zijn aftrekbaar. De Belastingdienst kijkt scherp naar de verdeling van de kosten van uw advocaat. Zorg er dus voor dat uw advocaat helder en duidelijk aangeeft (specificatie bij factuur) welke kosten waarmee samenhangen.

In het algemeen kunt u ervan uitgaan dat de kosten die u moet maken om partneralimentatie (inkomen) te krijgen aftrekbaar zijn. Overige advocaatkosten zijn niet aftrekbaar.

Wanneer bent u gescheiden?

Vanaf het moment dat u geen fiscaal partner meer bent kunt u kosten aftrekken. U bent daadwerkelijk gescheiden / geen fiscaal partner meer als u niet meer op hetzelfde adres woont (staat ingeschreven) en het verzoek tot echtscheiding is gedaan. Vanaf het moment dat u geen fiscaal partner meer bent, kunt u zelfstandig aangifte doen en zelf kosten aftrekken van uw inkomen.

Soms (bijvoorbeeld bij een afkoop van alimentatie) is het verstandig om nog even fiscaal partner te blijven. Dit is sterk afhankelijk van de feiten en omstandigheden.

Advocaatkosten die NIET aftrekbaar zijn bij een echtscheiding

  1. De kosten voor een procedure (echtscheiding) zijn in principe niet aftrekbaar.
  2. De alimentatiebetaler mag kosten voor een procedure omtrent een alimentatieplicht (of aanpassing van de alimentatie) niet aftrekken.
  3. Advocaatkosten in verband met kinderalimentatie zijn niet aftrekbaar (niet voor betaler en ook niet voor ontvanger).

Advocaatkosten die WEL aftrekbaar zijn bij een echtscheiding

De kosten die de alimentatie-ontvanger heeft betaald / gemaakt om partneralimentatie te verkrijgen (of herzieningsprocedure), behouden of te verhogen zijn aftrekbaar. De uiteindelijke partneralimentatie moet daarna wel vaststaan (in echtscheidingsconvenant of uitspraak van een rechter). Het kan hierbij gaan om kosten van een (belasting-)adviseur, jurist, advocaat en de proceskosten. De kosten voor een deurwaarder / incassobureau mogen ook als aftrekposten worden opgevoerd.

Procedure inzake advocaatkosten en echtscheiding

Jan en Truus gaan scheiden. Er is discussie over de waarde en verdeling van de levensverzekeringen. De advocaatkosten die met de (civiele) procedure samenhangen zijn niet aftrekbaar (Gerechtshof Arnhem - Leeuwarden d.d. 31 maart 2015).

Meer fiscaaladvies nodig inzake aftrekbare kosten bij echtscheiding?

Vul uw naam en telefoonnummer in en wij nemen contact met u op.


Auteur(s) van advocaatkosten aftrekbaar bij scheiding


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 20-04-2015 | Artikel laatst gewijzigd : 21-07-2017

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen