print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Echtscheiding en fiscus

Advocaatkosten aftrekbaar bij echtscheiding

Sommige scheidingskosten, zoals advocaatkosten / advieskosten zijn aftrekbaar. De Belastingdienst kijkt scherp naar de verdeling van de kosten van uw advocaat. Zorg er dus voor dat uw advocaat helder en duidelijk aangeeft (specificatie bij factuur) welke kosten waarmee samenhangen.

In het algemeen kunt u ervan uitgaan dat de kosten die u moet maken om partneralimentatie (inkomen) te krijgen aftrekbaar zijn. Overige advocaatkosten zijn niet aftrekbaar.

Wanneer bent u gescheiden?

Vanaf het moment dat u geen fiscaal partner meer bent kunt u kosten aftrekken. U bent daadwerkelijk gescheiden / geen fiscaal partner meer als u niet meer op hetzelfde adres woont (staat ingeschreven) en het verzoek tot echtscheiding is gedaan. Vanaf het moment dat u geen fiscaal partner meer bent, kunt u zelfstandig aangifte doen en zelf kosten aftrekken van uw inkomen.

Soms (bijvoorbeeld bij een afkoop van alimentatie) is het verstandig om nog even fiscaal partner te blijven. Dit is sterk afhankelijk van de feiten en omstandigheden.

Advocaatkosten die NIET aftrekbaar zijn bij een echtscheiding

  1. De kosten voor een procedure (echtscheiding) zijn in principe niet aftrekbaar.
  2. De alimentatiebetaler mag kosten voor een procedure omtrent een alimentatieplicht (of aanpassing van de alimentatie) niet aftrekken.
  3. Advocaatkosten in verband met kinderalimentatie zijn niet aftrekbaar (niet voor betaler en ook niet voor ontvanger).

Advocaatkosten die WEL aftrekbaar zijn bij een echtscheiding

De kosten die de alimentatie-ontvanger heeft betaald / gemaakt om partneralimentatie te verkrijgen (of herzieningsprocedure), behouden of te verhogen zijn aftrekbaar. De uiteindelijke partneralimentatie moet daarna wel vaststaan (in echtscheidingsconvenant of uitspraak van een rechter). Het kan hierbij gaan om kosten van een (belasting-)adviseur, jurist, advocaat en de proceskosten. De kosten voor een deurwaarder / incassobureau mogen ook als aftrekposten worden opgevoerd.

Procedure inzake advocaatkosten en echtscheiding

Jan en Truus gaan scheiden. Er is discussie over de waarde en verdeling van de levensverzekeringen. De advocaatkosten die met de (civiele) procedure samenhangen zijn niet aftrekbaar (Gerechtshof Arnhem - Leeuwarden d.d. 31 maart 2015).

Meer fiscaaladvies nodig inzake aftrekbare kosten bij echtscheiding?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 18-08-2021
Artikel gemaakt op 20-04-2015
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Echtscheiding en fiscus Advocaatkosten aftrekbaar bij scheiding

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap