Echtscheiding en eigen woning
Als u gaat scheiden met een eigen woning, dan komt u aan het lezen en nadenken. Dit is fiscaal lastig en soms erg onvoordelig. In de praktijk zijn er vele adviseurs met verschillende meningen. In dit artikel een uitleg over de feiten en enige jurisprudentie. Veel voorkomende fouten zijn:
- hypotheekrenteaftrek;
- te laat scheiden / einde fiscaal partnerschap;
- erfgenaam van elkaar blijven;
- hoofdelijke aansprakelijkheid hypotheek blijft bestaan na echtscheiding.
Voorbeeld eigen woning en echtscheiding
Truus en Henk zijn getrouwd en hebben 2 kinderen. Ze zijn gezamenlijk eigenaar van een woning. Op de woning rust een hypotheek, beide zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de schuld. De echtscheiding wordt uitgesproken en Henk laat zich uitschrijven uit de woning en gaat bij zijn vader en moeder wonen. Truus blijft met de kinderen in de woning wonen, dit in afwachting van een verkoop van de woning. Truus krijgt de hypotheekrenteaftrek (wordt ook door haar betaald), ze is echter voor 50% eigenaar van de woning. Vanaf het moment dat Henk vertrekt, eindigt ook het fiscaal partnerschap tussen Truus en Henk. In dit geval is 50% van de hypotheekrente aftrekbaar en niet 100%. Truus moet ook 50% van het eigenwoningforfait aangeven.
Voor Henk zal een speciale regeling gelden. Gedurende 2 (of 30 jaar na de echtscheiding / het verlaten van de woning mag Henk 50% van de woning aanmerken als "fictieve eigen woning". Als Henk dan ook 50% van de hypotheekrente heeft betaald, mag hij deze fiscaal aftrekken. In het jaar van de echtscheiding mag nog worden gekozen voor fiscaal partnerschap.
Deze kwestie is eenvoudig op te lossen:
- Truus voldoet 50% van de hypotheekrente;
- Truus betaalt 50% van de hypotheekrente als partneralimentie aan Henk;
- Truus kan hierdoor 100% van de betaling aftrekken;
- Henk moet over de partneralimentatie in box 1 belasting betalen;
- Henk voldoet 50% van de hypotheekrente en deze is dan in box 1 aftrekbaar;
- Henk moet 50% van het eigenwoningforfait opgeven, maar mag dit ook aftrekken als ter beschikking gesteld woongenot (onderhoudsverplichting richting Truus);
- Per saldo is bij Henk niets belast en bij Truus alles aftrekbaar;
- Maximale termijn 2 (of 3) jaar;
- Is de woning na 2 jaar nog niet verkocht, dan moet deze voor 100% worden toegedeeld aan Truus.
Uitspraak echtscheiding en eigen woning
Het Gerechtshof Den Bosch heeft zich in 2015 gebogen over de hypotheekrente bij een echtscheiding. Volgens de rechter heeft de man recht op 50% van de renteaftrek op een eigen woning. X en Y zijn getrouwd en gaan in 2006 gescheiden leven. In 2008 wordt de daadwerkelijke echtscheiding uitgesproken. X blijft in de woning wonen, Y voldoet de hypotheekrente en trekt in zijn aangifte inkomstenbelasting 2009 (dus na de echtscheiding) € 20.000 af als partneralimentatie. Y en X zijn beide eigenaar van de woning. De inspecteur is het hier niet mee eens. De Rechtbank is het met de inspecteur eens en Y gaat in hoger beroep bij het Gerechtshof. Het Gerechtshof komt tot de volgende overwegingen:
- Vooruitlopende op de definitieve echtscheiding is een voorlopige voorziening tussen X en Y (mondeling) overeengekomen.
- Y zou de woonlasten blijven dragen.
- Er is een mondelinge overeenkomst tussen partijen.
- 50% Van de woonlasten zijn als onderhoudsverplichting bij Y aftrekbaar.
- Er is € 6.000 aftrekbaar bij Y.
Conclusie eigen woning en echtscheiding
Veelal zijn er advocaten (zonder of beperkte fiscale kennis) aan het woord gedurende een echtscheiding. Het is verstandig om tijdens dit traject een fiscaal jurist te laten meekijken. Dit kan veel fiscale en financiële problemen voorkomen dan wel een substantieel voordeel opleveren. Denk bij een echtscheiding ook aan:
- aanpassen van uw testament;
- aanpassen verzekeringen (zoals overlijdensrisicoverzekeringen);
- bankrekeningen scheiden.
Meer weten van echtscheiding en eigen woning
- Advocaatkosten echtscheiding in bedrijf aftrekbaar
- Waardebepaling onderneming bij echtscheiding
- Draagkracht DGA berekenen
- Afkoop alimentatie kan netto
- Echtscheiding en hypotheekrente
- Inkomen DGA bij echtscheiding
- Echtscheiding splitsen BV van DGA
- Echtscheiding en hypotheekrente
- Accountant aansprakelijk echtscheiding
- Recht op alimentatie uitsluiten
- Hypotheekrente na echtscheiding
- Kosten akte verdeling bij echtscheiding
- Hypotheekrenteaftrek bij echtscheiding