print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Echtscheiding en fiscus

Fiscale aandachtspunten bij een echtscheiding

Wij adviseren wekelijks ondernemers en partners van ondernemers bij een echtscheiding. De belangrijkste discussiepunten zijn:

 • Winst uit de onderneming of bv.
 • Waarde van de onderneming of bv.
 • Hoeveel winst uit de bv moet worden meegerekend voor de partneralimentatie.
 • Voor wiens rekening is de rekening-courantschuld aan de bv.
 • Welke grondslagen moeten worden gekozen voor de berekening van de partneralimentatie?

Fiscale aandachtspunten bij een echtscheiding

De 'populairste maand' om te gaan scheiden is maart, aldus Independer. En uitschieters in het echtscheidingsland zijn Heerlen, Zandvoort en Kerkrade. In Urk en Staphorst blijven de mensen 'lekker' bij elkaar. Maar wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?

 1. Maak afspraken over nog te betalen en ontvangen belastingen en toeslagen.
 2. Maak afspraken over de betaling en aftrek van hypotheekrente op de eigen woning.
 3. Controleer of de hypotheekrente aftrekbaar is als alimentatie.
 4. Controleer of je na de echtscheiding recht hebt op toeslagen of de toeslagen stop moet zetten.
 5. Maak afspraken over de belastingaangifte in het jaar van de echtscheiding, gezamenlijk aangifte doen is vaak het meest voordelig.
 6. Geef de echtscheiding door aan de Belastingdienst, uw pensioenverzekeraar, bank en verzekeringsadviseur.

Inleiding

Een echtscheiding komt steeds vaker voor, 1 op de 3 huwelijken loopt stuk. Een advocaat regelt meestal de juridische kant van de zaak en wij als fiscaal juristen worden veelal inschakeld bij de fiscale beoordeling van de draagkracht bij ondernemers of vermogende particulieren. In de meeste gevallen adviseren wij hierbij de vrouw die twijfelt aan de juistheid van de verstrekte gegevens welke worden opgegeven door haar man (of diens accountant). Dit traditionele patroon zie je in deze moderne tijd nog steeds.

Veelal worden in overleg met de advocaat de draagkracht en behoefte van de echtelieden bepaald. De moeilijkheidsgraad is veelal te vinden in de ondernemingswinst van de man, respectievelijk de winst van zijn bv. In de praktijk zien wij maar al te vaak dat de winst - in het zicht van de echtscheiding - een dalende trend vertoont.

In aansluiting op de echtscheiding wordt door ons de aangifte inkomstenbelasting verzorgd. Hierbij kijken wij naar diverse fiscale aspecten zoals:

 1. Alimentatie-uitkeringen / afkoop;
 2. Toepasselijke heffingskortingen;
 3. Mogelijke extra aftrekposten (bijvoorbeeld advocaat en notaris);
 4. Hypotheekrente eigen woning;
 5. Heffingskortingen.

Het eerste jaar van scheiding is fiscaal lastig, het volgende jaar kan de cliënt veelal zelf weer invullen.

Contactpersoon echtscheidingen

'Tot de dood ons scheidt' is steeds vaker niet meer het adagium als partners gaan trouwen. Per jaar gaan 25.000 stellen uit elkaar, met alle gevolgen van dien. Meer echtscheidingen wil zeggen meer discussies over waarderingen van bedrijven, uitleggen van finaal verrekenbedingen en ruzies over pensioenen en de inboedel. Ook bij familiebedrijven geeft dit vaak discussies waar niemand op zit te wachten.

Bij ons op kantoor zijn onderstaande adviseurs regelmatig betrokken bij echtscheidingen. Veelal wordt nauw samengewerkt met een advocaat, mediator of notaris. Vaak adviseert hij ondernemers of de partner van de ondernemer. Ook advocaten vragen regelmatig om toelichtingen of waarderingen van ondernemingen. U kunt hen geheel vrijblijvend e-mailen voor een gratis oriënterend gesprek of voor uw vragen of opmerkingen.

Vragen die vaak voorliggen zijn: 

 • Hoe kan ik de winst verlagen?
 • Welke belastinglatentie moet worden meegenomen?
 • Moet dividend worden meegeteld voor alimentatieberekeningen?
 • Hoe zit het met het pensioen of de FOR?  
 • Wat is mijn bedrijf nu echt waard?
 • Waar is de winst ineens gebleven nu we gaan scheiden?

Deel deze pagina

Laatste update op 22-03-2023
Artikel gemaakt op 22-03-2023
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Echtscheiding en fiscus Fiscale aandachtspunten echtscheiding

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap