print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Echtscheiding en fiscus

Advies inzake echtscheiding?

Advies gesprek of offerte voor begeleiding?

Klik hier

(Partner van) Ondernemer en echtscheiding?

Wij zijn hierin gespecialiseerd

Klik hier Fiscale vraag inzake scheiding?

Klik hier

Belastinglatentie ondernemer / DGA bij echtscheiding

Veel ondernemers stellen huwelijkse voorwaarden op met een periodiek verrekenbeding. Er zijn ook ondernemers die er bewust of onbewust voor kiezen om pas aan het einde van het huwelijk (bij de echtscheiding) af te rekenen. Dit is een prima voedingsbron voor advocaten en geeft dan ook vaak discussies tussen de ex-echtgenoten (en soms met de Belastingdienst).

Ondernemer met een B.V.

Een ondernemer met een B.V. moet in de toekomst ooit nog eens afrekenen met de Belastingdienst. De heffing zal plaatsvinden in box 2 en bedraagt 25% of in box 1 (maximaal 52%). Er moet worden afgerekend over de verkoopprijs te verminderen met de oorspronkelijke verkrijgingsprijs (bij een B.V.) en over de verkrijgingsprijs -/- de boekwaarde bij een eenmanszaak, VOF of maatschap.

Procedure over belastinglatentie bij echtscheiding

Henk en Truus zijn getrouwd op huwelijkse voorwaarden, ze hebben 2 kinderen. De vrouw exploiteert met haar familie een cafetaria en de man houdt zich bezig met panden (onroerende zaken), dit doet hij in privé (en niet via een B.V.). Ze waren gehuwd op huwelijkse voorwaarden, maar er is nooit rekening gehouden met het periodieke verrekenbeding. Uiteindelijk hebben ze besloten om te gaan scheiden. Tijdens de scheiding ontstond er discussie over de belastinglatentie.

De Hoge Raad (ons hoogste rechtscollege) kwam tot een oordeel. Bij het bepalen van de belastinglatentie moet rekening worden gehouden met de omstandigheden van het geval. Een advocaat (en ook rechter) mag rekening houden met de volgende omstandigheden:

  • Wordt de onderneming na de echtscheiding nog voortgezet?
  • Het bepalen van de onderneming moet door een deskundige plaatsvinden (stille reserves en goodwill zijn hierbij van essentieel belang).
  • Bij het bepalen van de waarde van de onroerende zaken (in de B.V.) mocht worden uitgegaan van een huurwaarde te vermeerderen met een bepaalde factor.
  • Een belastinglatentie van 52% (het huidige percentage bij direct afrekenen) is niet toegestaan.

Bron echtscheiding en belastinglatentie

Hoge Raad 28 november 2014 (ECLI HR 2014 3462).

Conclusie Advocaat Generaal d.d. 5 september 2014 (ECLI NL PHR 2014 1770).

Gerechtshof d.d. 10 juli 2013 (ECLI NL GHDHA 2013 2603).

Gerechtshof d.d. 18 januari 2012 (ECLI NL GHSGR BY 0223).

Deel deze pagina

Laatste update op 04-12-2014
Artikel gemaakt op 04-12-2014
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Echtscheiding en fiscus Belastinglatentie ondernemer en echtscheiding

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap