Volg ons op:

Kennisbank

Twitter Updates

Alimentatie en belastingen

Bij een echtscheiding kan de ene partner onvoldoende of geen inkomen hebben. De andere partner moet dan veel alimentatie betalen. Alimentatie is bij de ontvanger belast en bij de betaler aftrekbaar. Voor het overige:

Afkoop van alimentatie is onder voorwaarden aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Van belang is dat de betaling moet worden gedaan aan een ex-partner en dat de betaling voortvloeit uit het familierecht. U bent pas gescheiden zodra dit is ingeschreven bij de burgerlijke stand. Als u voordien heeft betaald, is de afkoop niet aftrekbaar. Dit is in 1999 reeds bepaald en recentelijk (december 2006) heeft het Gerechtshof in Arnhem dit nog eens bevestigd.

Feiten

Na 10 jaar huwelijk viel het nest uit de boom … een echtscheiding. Er wordt een convenant opgesteld waarbij de man € 90.000 aan zijn ex zou betalen. De betaling heeft plaatsgevonden voordat het convenant was getekend en voordat de echtscheiding bij de burgerlijke stand was ingeschreven. Conclusie: er wordt niet betaald aan een ex-echtgenote en er was geen verplichting om te betalen, dit omdat het convenant nog niet was ondertekend.

Alimentatie niet aftrekbaar

Als er geen plicht is om alimentatie te betalen, dan is de betaling niet aftrekbaar. Het Gerechtshof in Amsterdam is van mening dat er bij Henk geen recht bestaat op aftrek van alimentatie. Er is geen vanuit het familierecht voortvloeiende verplichting.  

Conclusie

Let op de formaliteiten bij een echtscheiding. Als de inspecteur in voorgaande voorbeeld echt scherp was geweest, had hij kunnen stellen dat sprake was van vrijgevigheid van de man, een schenking dus. Het gevolg zou dan zijn dat de man én de € 90.000 niet kan aftrekken én tevens over € 90.000 schenkingsrecht moet betalen.

Bron alimentatie

Bron: Hof Arnhem, 5 oktober 2006, nummer. 04/00228.

Gerechtshof Amsterdam 7 juli 2016 ECLI NL GHAMS 2016 2793.


Meer weten van alimentatie en belastingenAuteur(s) van alimentatie en belastingen


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 17-12-2004 | Artikel laatst gewijzigd : 06-02-2017

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen