print sitemap zoeken disclaimer contact

Echtscheiding en fiscus

Advies inzake echtscheiding?

Advies gesprek of offerte voor begeleiding?

Klik hier

(Partner van) Ondernemer en echtscheiding?

Wij zijn hierin gespecialiseerd

Klik hier Fiscale vraag inzake scheiding?

Klik hier

Alimentatie en belastingen

Bij een echtscheiding kan de ene partner onvoldoende of geen inkomen hebben. De andere partner moet dan veel alimentatie betalen. Alimentatie is bij de ontvanger belast en bij de betaler aftrekbaar. Voor het overige:

  • Betaling gedurende een termijn van 5 jaar, afwijken mag (soms is het door omstandigheden 12 jaar)
  • Verlenging na 5 jaar is mogelijk (opletten, direct verzoek indienen).
  • Alimentatie kan lager worden bij samenwonen, eigen inkomen of lager inkomen bij uw ex-partner.
  • Bij overlijden van uw ex-partner krijgt u geen alimentatie meer, dit risico is te verzekeren.

Afkoop van alimentatie is onder voorwaarden aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Van belang is dat de betaling moet worden gedaan aan een ex-partner en dat de betaling voortvloeit uit het familierecht. U bent pas gescheiden zodra dit is ingeschreven bij de burgerlijke stand. Als u voordien heeft betaald, is de afkoop niet aftrekbaar. Dit is in 1999 reeds bepaald en recentelijk (december 2006) heeft het Gerechtshof in Arnhem dit nog eens bevestigd.

Feiten

Na 10 jaar huwelijk viel het nest uit de boom … een echtscheiding. Er wordt een convenant opgesteld waarbij de man € 90.000 aan zijn ex zou betalen. De betaling heeft plaatsgevonden voordat het convenant was getekend en voordat de echtscheiding bij de burgerlijke stand was ingeschreven. Conclusie: er wordt niet betaald aan een ex-echtgenote en er was geen verplichting om te betalen, dit omdat het convenant nog niet was ondertekend.

Alimentatie niet aftrekbaar

Als er geen plicht is om alimentatie te betalen, dan is de betaling niet aftrekbaar. Het Gerechtshof in Amsterdam is van mening dat er bij Henk geen recht bestaat op aftrek van alimentatie. Er is geen vanuit het familierecht voortvloeiende verplichting.

Conclusie

Let op de formaliteiten bij een echtscheiding. Als de inspecteur in voorgaande voorbeeld echt scherp was geweest, had hij kunnen stellen dat sprake was van vrijgevigheid van de man, een schenking dus. Het gevolg zou dan zijn dat de man én de € 90.000 niet kan aftrekken én tevens over € 90.000 schenkingsrecht moet betalen.

Bron alimentatie

Bron: Hof Arnhem, 5 oktober 2006, nummer. 04/00228.

Gerechtshof Amsterdam 7 juli 2016 ECLI NL GHAMS 2016 2793.

Alimentatie en belastingen [news] 2021-02-24 0000-00-00 0000-00-00

Deel deze pagina

Laatste update op 19-08-2021
Artikel gemaakt op 17-12-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Echtscheiding en fiscus Alimentatie en belastingen

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap