Echtscheiding en testament
Is uw echtscheiding definitief afgerond, dan is het verstandig om ook uw testament aan te passen. Als u geen testament zou hebben, dan is uw ex-echtgenoot geen erfgenaam meer van u, de kinderen blijven dit wel. Zijn er geen kinderen, dan zijn uw naaste familieleden uw erfgenaam, denk hierbij aan uw ouders, broers of zussen.
Testament en echtscheiding, hoe werkt dit?
Na uw echtscheiding vervalt niet automatisch ook uw testament. De erfstelling in uw testament is hiervoor alles bepalend. Als uw testament een echtscheidingsbepaling bevat, dan is deze regel van toepassing. Het is echter verstandiger om na uw echtscheiding ook uw testament te laten aanpassen. In dat geval weet u zeker dat uw laatste wil (testament) ook echt weergeeft hetgeen u voor ogen heeft gehad, uw ex is geen erfgenaam meer en uw testament kan actueel worden vormgegeven naar de huidige situatie en stand van de wetgeving.
Stel dat u en uw partner beiden een nieuwe partner hebben of krijgen en uw kinderen enig erfgenaam zijn (bij 2 kinderen beide voor gelijke delen). Als uw kind minderjarig is kunnen er vreemde situaties ontstaan:
- Het kan zomaar zo zijn dat uw ex-partner over het geld / vermogen van uw nalatenschap kan beschikken.
- Als uw kind komt te overlijden (en minderjarig is zonder testament), dan kan uw ex-partner alsnog erfgenaam zijn van uw vermogen.
U kunt bovenstaande voorkomen door in uw testament hierover na te denken, bijvoorbeeld via een tweetrapsmaking. Dit wil zeggen dat het erfdeel dat uw zoon of dochter bij uw overlijden vererft (en nog niet op is) bij het overlijden van deze zoon of dochter naar uw andere zoon of dochter gaat. Oke, u regeert over uw graf heen, maar het voorkomt onbedoelde effecten.
Als uw kind bij uw overlijden nog minderjarig is, dan komt ook het zogenaamde ouderlijke vruchtgebruik / genot in beeld. Totdat uw kind meerderjarig is heeft de ouder het ouderlijk vruchtgenot over het vermogen dat van uw zoon of dochter is, u kunt hierbij denken aan huurinkomsten van onroerende zaken of rentebetalingen op spaarrekeningen. De ouder (uw ex) hoeft dit vermogen niet aan uw zoon of dochter terug te betalen. In uw testament kunt u dit voorkomen.
Tevens is het te overwegen om een baasje in uw testament te benoemen, een zogenaamde bewindvoerder. Deze persoon kan dan uw vermogen (dat bij uw zoon of dochter terecht komt) beheren. Regelt u niks, dan komt dit beheer bij uw ex-partner terecht totdat uw kind meerderjarig zou worden. Eventueel kunt u het vermogen zelfs tot de 23e verjaardag door de bewindvoerder laten beheren en via ingewikkelde structuren zelfs langer.
Vragen over testament
Bel eens met één van onze fiscaal juristen over de beste opzet en / of bel met uw notaris.
Meer weten van echtscheiding en testament
- Checklist echtscheiding
- Pensioen en echtscheiding
- Echtscheiding ondernemer DGA
- Echtscheiding en woning
- Stel een testament op
- Overlijden optiek ondernemer en testament
- Waardebepaling onderneming bij echtscheiding
- Partneralimentatie lagere aftrek
- Alimentatie schriftelijk vastleggen
- Echtscheiding en hypotheekrente
- Combinatiekorting echtscheiding
- Recht op alimentatie uitsluiten