print sitemap zoeken disclaimer contact

Onbelaste vergoedingen optimaliseren?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

WKR Scan binnen uw bedrijf?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Naheffing ontvangen ?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Kerstbonus via werkkostenregeling

De werkkostenregeling algemeen

  • Met ingang van 2020 zal de vrije ruimte van de werkkostenregeling worden verhoogd. Over de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom zal de vrije ruimte 1,7% gaan bedragen; boven de € 400.000 blijft de vrije ruimte 1,2%.
  • Binnen die vrije ruimte kunt u ‘leuke dingen’ doen voor de medewerkers. De vergoedingen en verstrekkingen binnen de vrije ruimte zijn belastingvrij.

Nieuws werkkostenregeling 2020

De werkkostenregeling is op 24 april 2020 verruimd met ruim € 5.000. Het percentage gaat in 2020 voor de eerste € 400.000 van 1,7% naar 3%. De verruiming is bedoeld om werknemers (maar natuurlijk ook de DGA) extra tegemoet te komen. De verruiming kan ook worden gebruikt voor thuiswerkende werknemers.

  • WKR was 1,7% van € 400.000 = € 6.800
  • WKR 2020 wordt 3,0% van € 400.000 = € 12.000 (over meerdere 1,2%)

De verruiming is niet bedoeld voor computers en laptops, deze zijn - mits noodzakelijk - al vrijgesteld. De verruiming is voor een bloemetje, vergoeden van koffie en thee of een maaltijd thuis.

Gebruikelijkheidstoets bij werkkostenregeling

Is het totaal aan vergoedingen en verstrekkingen op werknemersniveau hoger dan € 2.400 per jaar, dan moet wel rekening worden gehouden met de gebruikelijkheidstoets. Is de vergoeding of verstrekking niet gebruikelijk? Dan vallen de kosten niet onder het bereik van de werkkostenregeling.

Gelukkig kan een werkgever de vergoedingen en verstrekkingen ook deels aanwijzen als eindheffingsloon. Met een gedeeltelijke aanwijzing als eindheffingsloon kan een discussie met de Belastingdienst over de gebruikelijkheid dus worden voorkomen.

Werkkostenregeling: aanwijzing als eindheffingsloon

De vergoedingen en verstrekkingen die u onder de werkkostenregeling wilt schuiven, moeten worden aangewezen als eindheffingsloon. Hoewel niet strikt noodzakelijk, is het handig daartoe een aanwijsdocument op te stellen en in de administratie te bewaren.

Optimalisatie werkkostenregeling in december

Als een werkgever de vrije ruimte van de werkkostenregeling nog niet volledig heeft gebruikt, is december een mooie maand om nog iets extra’s te doen zonder al te hoge kosten. Kosten in de vrije ruimte kunnen immers belastingvrij worden verstrekt.

  • Dus waarom geen kerstpakket en een kleine bonus? Zolang de grens van € 2.400 per werknemer per jaar (in totaal) niet wordt overschreden, mag de Belastingdienst er immers niets van vinden.

Vragen over de werkkostenregeling?

Vul uw naam en telefoonnummer in en wij nemen contact met u op.

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Loonbelasting Werkkostenregeling (WKR) Kerstbonus via werkkostenregeling

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap