print sitemap zoeken disclaimer contact

Onbelaste vergoedingen optimaliseren?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

WKR Scan binnen uw bedrijf?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Naheffing ontvangen ?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Gebruikelijkheidstoets werkkostenregeling

Er zijn werkgevers die bonussen en tantièmes van werknemers onderbrengen in de werkkostenregeling (de vrije ruimte). De Belastingdienst is hiermee akkoord tot zo'n € 2.000, maar bij hogere bonussen is men minder enthousiast. De werkkostenregeling is op dit onderdeel niet echt duidelijk, dit wordt in 2016 aangepast.

Nieuws werkkostenregeling 2020

De werkkostenregeling is op 24 april 2020 verruimd met ruim € 5.000. Het percentage gaat in 2020 voor de eerste € 400.000 van 1,7% naar 3%. De verruiming is bedoeld om werknemers (maar natuurlijk ook de DGA) extra tegemoet te komen. De verruiming kan ook worden gebruikt voor thuiswerkende werknemers.

  • WKR was 1,7% van € 400.000 = € 6.800
  • WKR 2020 wordt 3,0% van € 400.000 = € 12.000 (over meerdere 1,2%)

De verruiming is niet bedoeld voor computers en laptops, deze zijn - mits noodzakelijk - al vrijgesteld. De verruiming is voor een bloemetje, vergoeden van koffie en thee of een maaltijd thuis.

Wijziging gebruikelijkheidstoets WKR in 2016

Er komt een slimme en subtiele wijziging in de werkkostenregeling. De nieuwe bepaling stelt dat een werkgever alleen vergoedingen (en verstrekkingen) in de vrije ruimte mag onderbrengen (als eindheffingsbestanddeel mag aanwijzen) als het onderbrengen in de werkkostenregeling gebruikelijk is. Op dit moment is de bepaling net een stukje onduidelijker, nu mag een vergoeding worden aangewezen als eindheffingsbestanddeel mits deze vergoeding / verstrekking niet teveel afwijkt van hetgeen gebruikelijk is in vergelijkbare gevallen.

Wanneer is het onderbrengen in de vrije ruimte / WKR gebruikelijk?

Een lastige vraag die de wet niet echt veel duidelijker maakt, edoch de Belastingdienst wel meer "munitie" geeft om hier tegen te ageren. Nu moet de vergoeding gebruikelijk zijn. In de nieuwe situatie moet de vergoeding gebruikelijk zijn en moet het ook nog gebruikelijk zijn om de vergoeding in de WKR onder te brengen. Waar moet u dan op letten?

  1. Wat is de omvang van de vergoeding (of verstrekking)?
  2. Krijgen werknemers binnen het concern ook een dergelijke vergoeding (of verstrekking)?
  3. Hoe ging u voordat de WKR binnen uw bedrijf werd toegepast om met dergelijke vergoedingen (verstrekkingen)?
  4. Hoe gaat de markt (collegabedrijven) om met dergelijke vergoedingen / verstrekkingen?

Uitspraak gebruikelijkheidstoest

Rechtbank Noord Holland d.d. 14 september 2016 ECLI NL RBNHO 2016 7588.

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Loonbelasting Werkkostenregeling (WKR) Gebruikelijkheidstoets WKR

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap