Actueel fiscaal nieuws over Corona

print sitemap zoeken disclaimer contact

Vacatures
U bevindt zich hier : Kennisbank Loonbelasting Werkkostenregeling (WKR) Gebruikelijkheidstoets werkkostenregeling

Gebruikelijkheidstoets werkkostenregeling

De voorwaarden voor de gebruikelijkheidstoets worden in 2016 aangepast en minder gunstig voor de werkgever. Lees hiertoe onderstaand artikel.

De werkkostenregeling kent een zogenaamde gebruikelijkheidstoets, dit is de enige echte beperking van de werkkostenregeling.

De gebruikelijkheidstoets wil zeggen dat vergoedingen en verstrekkingen waarover u als werkgever opneemt als einheffingsloon niet voor meer dan 30% mogen afwijken van wat normaal is / in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is.

De gebruikelijkheidstoets zal nog veel jurisprudentie veroorzaken omdat deze nog moet worden ingevuld. Voor de toetsing aan de gebruikelijkheid moet u volgens de Belastingdienst kijken naar:

  • de soort vergoeding / verstrekking;
  • de waarde van de vergoeding / verstrekking;
  • de hoogte van de vergoeding / verstrekking;
  • degene die de vergoeding / verstrekking krijgt.

Voorbeelden gebruikelijkheidstoets werkkostenregeling

  1. De heer Jansen krijgt een elektrische fiets van € 1.500 inclusief 21% BTW. De heer Jansen komt 3 keer per week met de fiets naar zijn werk. Vorenstaande is niet ongebruikelijk, de fiets mag volledig in de vrije ruimte worden ondergebracht.
  2. Een belastingadvieskantoor geeft alle werknemers met Sinterklaas een LCD televisie met DVD-speler. Binnen de branche is het gebruikelijk dat belastingadviseurs dure cadeau's krijgen. De LCD televisie met de DVD-speler mogen volledig in de vrije ruimte worden ondergebracht.
  3. Elke werknemer krijgt met de Kerst een kerstpakket van € 150. De directeur is erg enthousiast over vliegen en hij krijgt een sportvliegtuig (tweedehands) van € 30.000. Dit laatste is niet gebruikelijk en wijkt voor meer dan 30% af van de waarde van kerstpaketten die vergelijkbare directeuren krijgen. Dit deel moet u als loon aanmerken.


Meer weten van gebruikelijkheidstoets werkkostenregelingAuteur(s) van gebruikelijkheidstoets werkkostenregeling


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Laatste update : 16-09-2015

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Kennisbank Loonbelasting Werkkostenregeling (WKR) Gebruikelijkheidstoets werkkostenregeling

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap