Actueel fiscaal nieuws over Corona

print sitemap zoeken disclaimer contact

Vacatures
U bevindt zich hier : Kennisbank Loonbelasting Werkkostenregeling (WKR) Gebruikelijkheidstoets werkkostenregeling

Gebruikelijkheidstoets werkkostenregeling

De voorwaarden voor de gebruikelijkheidstoets worden in 2016 aangepast en minder gunstig voor de werkgever. Lees hiertoe onderstaand artikel.

De werkkostenregeling kent een zogenaamde gebruikelijkheidstoets, dit is de enige echte beperking van de werkkostenregeling.

De gebruikelijkheidstoets wil zeggen dat vergoedingen en verstrekkingen waarover u als werkgever opneemt als einheffingsloon niet voor meer dan 30% mogen afwijken van wat normaal is / in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is.

De gebruikelijkheidstoets zal nog veel jurisprudentie veroorzaken omdat deze nog moet worden ingevuld. Voor de toetsing aan de gebruikelijkheid moet u volgens de Belastingdienst kijken naar:

  • de soort vergoeding / verstrekking;
  • de waarde van de vergoeding / verstrekking;
  • de hoogte van de vergoeding / verstrekking;
  • degene die de vergoeding / verstrekking krijgt.

Nieuws werkkostenregeling 2020

De werkkostenregeling is op 24 april 2020 verruimd met ruim € 5.000. Het percentage gaat in 2020 voor de eerste € 400.000 van 1,7% naar 3%. De verruiming is bedoeld om werknemers (maar natuurlijk ook de DGA) extra tegemoet te komen. De verruiming kan ook worden gebruikt voor thuiswerkende werknemers.

  • WKR was 1,7% van € 400.000 = € 6.800
  • WKR 2020 wordt 3,0% van € 400.000 = € 12.000 (over meerdere 1,2%)

De verruiming is niet bedoeld voor computers en laptops, deze zijn - mits noodzakelijk - al vrijgesteld. De verruiming is voor een bloemetje, vergoeden van koffie en thee of een maaltijd thuis.

Voorbeelden gebruikelijkheidstoets werkkostenregeling

  1. De heer Jansen krijgt een elektrische fiets van € 1.500 inclusief 21% BTW. De heer Jansen komt 3 keer per week met de fiets naar zijn werk. Vorenstaande is niet ongebruikelijk, de fiets mag volledig in de vrije ruimte worden ondergebracht.
  2. Een belastingadvieskantoor geeft alle werknemers met Sinterklaas een LCD televisie met DVD-speler. Binnen de branche is het gebruikelijk dat belastingadviseurs dure cadeau's krijgen. De LCD televisie met de DVD-speler mogen volledig in de vrije ruimte worden ondergebracht.
  3. Elke werknemer krijgt met de Kerst een kerstpakket van € 150. De directeur is erg enthousiast over vliegen en hij krijgt een sportvliegtuig (tweedehands) van € 30.000. Dit laatste is niet gebruikelijk en wijkt voor meer dan 30% af van de waarde van kerstpaketten die vergelijkbare directeuren krijgen. Dit deel moet u als loon aanmerken.


Meer weten van gebruikelijkheidstoets werkkostenregelingAuteur(s) van gebruikelijkheidstoets werkkostenregeling


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv

Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Laatste update : 05-05-2020
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Kennisbank Loonbelasting Werkkostenregeling (WKR) Gebruikelijkheidstoets werkkostenregeling

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap