print sitemap zoeken disclaimer contact

Onbelaste vergoedingen optimaliseren?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

WKR Scan binnen uw bedrijf?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Naheffing ontvangen ?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Gebruikelijkheidstoets werkkostenregeling

De voorwaarden voor de gebruikelijkheidstoets worden in 2016 aangepast en minder gunstig voor de werkgever. Lees hiertoe onderstaand artikel.

De werkkostenregeling kent een zogenaamde gebruikelijkheidstoets, dit is de enige echte beperking van de werkkostenregeling.

De gebruikelijkheidstoets wil zeggen dat vergoedingen en verstrekkingen waarover u als werkgever opneemt als einheffingsloon niet voor meer dan 30% mogen afwijken van wat normaal is / in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is.

De gebruikelijkheidstoets zal nog veel jurisprudentie veroorzaken omdat deze nog moet worden ingevuld. Voor de toetsing aan de gebruikelijkheid moet u volgens de Belastingdienst kijken naar:

  • de soort vergoeding / verstrekking;
  • de waarde van de vergoeding / verstrekking;
  • de hoogte van de vergoeding / verstrekking;
  • degene die de vergoeding / verstrekking krijgt.

Nieuws werkkostenregeling 2020

De werkkostenregeling is op 24 april 2020 verruimd met ruim € 5.000. Het percentage gaat in 2020 voor de eerste € 400.000 van 1,7% naar 3%. De verruiming is bedoeld om werknemers (maar natuurlijk ook de DGA) extra tegemoet te komen. De verruiming kan ook worden gebruikt voor thuiswerkende werknemers.

  • WKR was 1,7% van € 400.000 = € 6.800
  • WKR 2020 wordt 3,0% van € 400.000 = € 12.000 (over meerdere 1,2%)

De verruiming is niet bedoeld voor computers en laptops, deze zijn - mits noodzakelijk - al vrijgesteld. De verruiming is voor een bloemetje, vergoeden van koffie en thee of een maaltijd thuis.

Voorbeelden gebruikelijkheidstoets werkkostenregeling

  1. De heer Jansen krijgt een elektrische fiets van € 1.500 inclusief 21% BTW. De heer Jansen komt 3 keer per week met de fiets naar zijn werk. Vorenstaande is niet ongebruikelijk, de fiets mag volledig in de vrije ruimte worden ondergebracht.
  2. Een belastingadvieskantoor geeft alle werknemers met Sinterklaas een LCD televisie met DVD-speler. Binnen de branche is het gebruikelijk dat belastingadviseurs dure cadeau's krijgen. De LCD televisie met de DVD-speler mogen volledig in de vrije ruimte worden ondergebracht.
  3. Elke werknemer krijgt met de Kerst een kerstpakket van € 150. De directeur is erg enthousiast over vliegen en hij krijgt een sportvliegtuig (tweedehands) van € 30.000. Dit laatste is niet gebruikelijk en wijkt voor meer dan 30% af van de waarde van kerstpaketten die vergelijkbare directeuren krijgen. Dit deel moet u als loon aanmerken.

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Loonbelasting Werkkostenregeling (WKR) Gebruikelijkheidstoets werkkostenregeling

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap