print sitemap zoeken disclaimer contact

Onbelaste vergoedingen optimaliseren?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

WKR Scan binnen uw bedrijf?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Naheffing ontvangen ?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Het coronavirus en ontslag

Het coronavirus heeft Nederland inmiddels bereikt. De effecten van het virus zijn helaas niet alleen van gezondheidstechnische aard. Een aantal sectoren wordt direct in de omzet geraakt doordat activiteiten worden geannuleerd of opgeschort. Ook het wegvallen van opdrachten kan catastrofale gevolgen hebben, immers geen omzet en wel kosten leiden met name binnen het MKB tot een zorgwekkende situatie; hoe lang kan het worden uitgezongen?

Werkgever krijgt tegemoetkoming voor loonkosten bij problemen door coronavirus gedurende maximaal 24 weken

Normaal ondernemersrisico en ontslaan werknemers

Met een wereldwijd effect van dit virus kan niet meer worden gesproken van een normaal ondernemersrisico. Dit is ook onderkend door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Vergunning arbeidstijdverkorting door coronavirus

Bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kan een vergunning voor arbeidstijdverkorting worden aangevraagd. Voorwaarden voor de vergunning zijn:

  • Er is sprake van buitengewone omstandigheden die in redelijkheid niet tot het normale ondernemersrisico kunnen worden gerekend; en
  • Dat gedurende tenminste 2 kalenderweken, maar gedurende maximaal 24 kalenderweken, ten minste 20% van de aan werkgever ter beschikking staande arbeidscapaciteit niet kan of naar verwachting niet zal kunnen worden benut.

De vergunning voor arbeidstijdverkorting geldt voor een periode van maximaal 6 weken.

WW-uitkering en coronavirus

De werkgever kan direct de ontvangst van de vergunning voor werktijdverkorting bij het UWV melden. Het UWV maakt, als aan de voorwaarden wordt voldaan, de WW-uitkeringen aan de werkgever over. De werknemers blijven dus gewoon in dienst; zij merken financieel dus weinig van de werktijdverkorting: zij ontvangen gewoon hun loon. De werkgever krijgt met de regeling een tijdelijke tegemoetkoming (tegemoetkoming in de loonkosten) voor het wegvallen voor een belangrijk deel van zijn omzet.

Bronnen arbeidstijdverkorting en coronavirus

Aanvragen werktijdverkorting en WW-uitkering door coronavirus

Aanvraagformulier werktijdverkorting door coronavirus

Vragen over fiscale mogelijkheden beperken loonkosten door subsidie?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 26-03-2020
Artikel gemaakt op 29-02-2020
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Loonbelasting Actueel loonbelasting Coronavirus en ontslag

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap