Volg ons op:

Kennisbank

Twitter Updates

Intermediaire kosten en werkkostenregeling

Als een werknemer of een ander kosten voorschiet, dan spreken we over intermediaire kosten. Vergoeding van intermediaire kosten zijn dus feitelijk vergoedingen die u als werkgever aan uw werknemer heeft betaald omdat de werknemer in uw opdracht een bedrag heeft voorgeschoten. Het zijn dus:

Deze bedragen die uw werknemer heeft voorgeschoten mag u belastingvrij aan uw werknemer vergoeden. Deze vergoedingen van intermediaire kosten zijn dus geen loon en vallen ook niet onder de werkkostenregeling. Om het ingewikkeld te maken, op het moment dat u deze zaken aan uw werknemer of een andere werknemer verstrekt, kan er wel weer sprake zijn van loon.

Voorbeelden intermediaire kosten

  1. De heer Jansen geeft een presentatie bij Grolsch, dit ten behoeve van uw bedrijf. De heer Jansen koopt voor deze presentatie een fles champagne voor Grolsch en tevens een aantal stiften en papier. De stiften komen uiteindelijk op kantoor te liggen en worden hier gebruikt. Beide bedragen vergoedt de werkgever aan de heer Jansen, beide vergoedingen zijn geen loon.
  2. De heer Pietersen heeft een auto van de zaak, hij tankt in het buitenland en declareert deze kosten. De benzinekosten kunnen belastingvrij als intermediaire kosten aan de heer Pietersen worden vergoed.
  3. De heer De Vries gaat uit eten met uw belangrijkste klant, de kosten worden bij de werkgever gedeclareerd. Voor de kosten verbonden aan het eten van de klant geldt de belastingvrije vergoeding ex de intermediaire kosten. De vergoeding voor de kosten van de maaltijd die de heer De Vries heeft opgegeten vallen onder een gerichte vrijstelling. De gehele rekening van het restaurant kan dus belastingvrij worden vergoed.
  4. De heer De Graaf koopt een laptop. De laptop wordt door de werknemer zelf betaald en de kosten worden bij de werkgever gedeclareerd. De vergoeding van deze kosten is belastingvrij, zogenaamde intermediaire kostenvergoeding. Vervolgens wordt de laptop aan de heer De Graaf ter beschikking gesteld om thuis te kunnen werken. Als de laptop voor tenminste 90% of meer zakelijk wordt gebruikt, dan betreft het een zogenaamde nihilwaardering voor de werkkostenregeling.

Auteur(s) van intermediare kosten en wkr


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 06-01-2013 | Artikel laatst gewijzigd : 07-01-2013

© 2018 Jongbloed Fiscaal Juristen