Actueel fiscaal nieuws over Corona

print sitemap zoeken disclaimer contact

Vacatures
U bevindt zich hier : Actueel Coronavirus en belastingen Fiscaal advies crisis WKR en thuiswerken

Werkkostenregeling en thuiswerken

De werkkostenregeling is op 24 april 2020 verruimd met ruim € 5.000. Het percentage gaat in 2020 voor de eerste € 400.000 van 1,7% naar 3%. De verruiming is bedoeld om werknemers (maar natuurlijk ook de DGA) extra tegemoet te komen. De verruiming kan ook worden gebruikt voor thuiswerkende werknemers.

  • WKR was 1,7% van € 400.000 = € 6.800
  • WKR 2020 wordt 3,0% van € 400.000 = € 12.000 (over meerdere 1,2%)

De verruiming is niet bedoeld voor computers en laptops, deze zijn - mits noodzakelijk - al vrijgesteld. De verruiming is voor een bloemetje, vergoeden van koffie en thee of een maaltijd thuis.

Thuiswerken en WKR-regeling

Bij thuiswerkende werknemers moet u aan 4 dingen denken:

  1. Noodzakelijkheidscriterium: vergoedingen en verstrekkingen (en terbeschikkingstellingen) van computers, gereedschappen, internetverbinding thuis, printer, toner, etc. zijn vrijgesteld als deze noodzakelijk zijn om de dienstbetrekking behoorlijk te vervullen. De werkgever betaalt de apparatuur zonder bijdrage van de werknemer. Als de apparatuur niet meer wordt gebruikt, dan krijgt de werkgever deze weer terug (of de werknemer vergoedt de restwaarde uit zijn netto loon). Zie ook paragraaf 20.1.7. van het handboek loonheffingen.
  2. Arbo: als verplichtingen volgen uit de ARBO-wetgeving, zijn deze ook vrijgesteld. De werkgever betaalt de investering en er moet intern een arboplan zijn bij de werkgever. Hierbij moet u denken aan een bureau of bureaustoel. Zie ook paragraaf 20.1.9 van het handboek loonheffingen.
  3. Hulpmiddelen: hierbij kunt u denken aan een compter, laptop, mobiele telefoon, i-Pad, etc. die voor tenminste 90% zakelijk wordt gebruikt. Ook deze zijn vrijgesteld en mogen ook buiten de werkplek worden gebruikt. Voor de liefhebber: paragraaf 20.1.10 van het handboek.
  4. Overige vergoedingen: overige vergoedingen die samenhangen met thuiswerken zoals elektra, koffie, water, etc. zijn niet vrijgesteld of nihil gewaardeerd. Deze vergoeding wordt gezien als loon voor de werknemer. Dit loon kunt u echter wel onder de WKR brengen en komt dus ten laste van de vrije ruimte (zie boven 3% van € 400.000 en 1,2% over meerdere). Deze kunnen ook als eindheffing worden aangewezen.  Voor de echte lezer, paragraaf 8.1.3.

Bron WKR en thuiswerken

Handboek loonheffingen 2020

Vragen over de werkkostenregeling of mogelijkheden om werknemers slim te belonen?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?


Opmerkingen/vragen


Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.Meer weten van wkr en thuiswerkenAuteur(s) van wkr en thuiswerken


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv

Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Marco Bik ).
Fiscaal jurist, Extern belasting adviseur

088 027 00 00
m.bik@jongbloed.tv

Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Laatste update : 08-05-2020
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Actueel Coronavirus en belastingen Fiscaal advies crisis WKR en thuiswerken

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap