print sitemap zoeken disclaimer contact

Villa tax en bezwaar

Voor veel huiseigenaren in Nederland is het een bekend gegeven: het eigenwoningforfait. Dit is een bedrag dat als inkomen uit eigen woning wordt gezien en wordt bijgeteld op het belastbaar inkomen van huiseigenaren. Deze regeling is bedoeld om de fiscale voordelen van het eigen woningbezit enigszins te compenseren, waaronder de aftrek van de betaalde hypotheekrente.

Eigenwoning forfait en de tarieven

Standaard wordt 0,35% van de WOZ-waarde van een woning bijgeteld aan het belastbaar inkomen. Echter, voor woningen boven een bepaalde waardegrens, die voor 2024 op € 1.310.000 ligt, geldt een aanzienlijk hoger percentage. Voor het bedrag boven deze grens geldt een forfait van 2,35%. Dit leidt tot aanzienlijk hogere kosten voor eigenaren van duurdere woningen.

Voorbeeld van een woning met hoge WOZ-waarde

Neem een woning met een WOZ-waarde van € 1.600.000. Voor de eerste € 1.310.000 wordt 0,35% bijgeteld, wat neerkomt op € 4.585. Over de resterende (pakweg) € 300.000 wordt 2,35% bijgeteld, ofwel € 7.050. Samen resulteert dit in een bijtelling van € 11.635, waardoor een groot deel van de hypotheekrenteaftrek effectief teniet wordt gedaan.

Veranderende regelgeving voor huiseigenaren zonder hypotheek "Wet Hillen"

Tot en met 2018 werd het eigenwoningforfait op nihil gesteld voor huizen zonder hypotheek, waardoor deze eigenaren geen bijtelling hadden. Sinds 2019 wordt dit forfait echter gefaseerd ingevoerd over 30 jaar, waardoor ook deze groep steeds meer belast wordt. Voor een woning van € 1.600.000 en zonder aftrek van hypotheekrente betekent dit voor 2024 een bijtelling van ongeveer € 2.000, en dit bedrag zal elk jaar stijgen met 3,33%.

Villataks of villatax is onrechtmatig

De hogere bijtelling voor duurdere woningen is ingevoerd onder de veronderstelling dat hoge woningwaarden een vorm van beleggen vertegenwoordigen. Veel critici betwisten echter deze redenering, en argumenteren dat het een middel is om de aftrek van hypotheekrente te beperken. Dit heeft geleid tot discussies over de rechtvaardigheid en de consistentie van deze wetgeving. Gezien deze situatie adviseren wij belastingplichtigen om bezwaar aan te tekenen tegen belastingaanslagen waarin de hogere bijtelling voor hun eigen woning is verwerkt. Dit bezwaar richt zich op aanslagen die nog niet definitief zijn vastgesteld. Indien succesvol, kan dit leiden tot een significante vermindering van de fiscale lasten, mogelijk besparend rond de € 2.500 per jaar aan belastingen.

Heeft u vragen of opmerkingen neem dan via onderstaand formulier contact met ons op, of bel met onderstaande adviseurs.

Vragen over villataks of uw aangifte inkomstenbelasting?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 16-04-2024
Artikel gemaakt op 16-04-2024
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Aangifte IB Villa tax en bezwaar

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap