print sitemap zoeken disclaimer contact

Verlies dochter buitenland

Strop voor Nederlandse fiscus

Voorbeschouwing

Er was enkele jaren geleden een procedure inzake het verrekenen van buitenlandse verliezen met binnenlandse winsten, het Marks & Spencer arrest. Nederlandse bedrijven schoten met deze uitspraak niet zoveel op. U mag buitenlandse verliezen verrekenen met binnenlandse winsten, mits de verliezen niet verrekenbaar zijn in het land waar de buitenlandse dochter gevestigd is. De praktijk zal leren dat de nationale overheden zelden schade hebben, Marks & Spencer heeft op punten gewonnen, maar eigenlijk is dit een overwinning voor de lokale overheden. Alleen als de dochter in het buitenland failliet gaat kunt u dit (wellicht) met Nederlandse winsten verrekenen.

Omzetten vaste inrichting in deelneming

Het in Nederland genomen verlies wordt weer ingehaald zodra de vaste inrichting weer winst gaat maken (dus geen aftrek ter voorkoming van dubbele belasting). Het is verstandig om de vaste inrichting dan om te zetten in een buitenlandse deelneming. Aandachtspunt wordt dan wel dat de deelnemingsvrijstelling beperkter van toepassing zal zijn, geen dubbel voordeel derhalve. Voordeel kan wel zijn dat, als de deelneming niet wordt verkocht en er geen dividend wordt uitgekeerd, de geleden verliezen niet hoeven te worden ingelopen. De Nederlandse wetgeving kent diverse overkill bepalingen in de Wet Vennootschapsbelasting. Als u hier (onevenredig) last van heeft, kunt u wellicht een beroep doen op de hardheidsclausule.

Tip 1

Bij echte liquidatie van uw buitenlandse dochter kunt u het verlies in Nederland nemen. Als u operationele winsten in Nederland maakt en verliezen in het buitenland (binnen Europa), mag u - in toekomst - deze verliezen direct nemen. Maakt u - enkel ter behoud van rechten - reeds bezwaar tegen lopende aanslagen. Verreken hierbij de buitenlandse verliezen.

Tip 2

Opstart van buitenlandse activiteiten als een vaste inrichting zorgt ervoor dat u verliezen direct met Nederlandse winsten mag verreken. Als u de activiteiten in een aparte entiteit onderbrengt, is dit - volgens huidige wetgeving - niet zo.

Verlies dochter buitenland [news] 2012-12-13 0000-00-00 0000-00-00 2003

Deel deze pagina

Laatste update op 13-12-2012
Artikel gemaakt op 30-07-2007
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Vennootschapsbelasting Verlies dochter buitenland

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap