print sitemap zoeken disclaimer contact

Handboeken erf-  en schenkbelasting Belastingdienst openbaar

WOB-verzoek erf- en schenkbelasting

Er is een zogenaamd WOB-verzoek ingediend om de handboeken van de Belastingdienst inzake de erfbelasting en schenkbelasting openbaar te maken. De handboeken treft u hier aan (ruim 350 pagina's). Het is altijd goed om dergelijke handboeken te lezen, omdat deze zijn geschreven voor de medewerkers van de Belastingdienst die werkzaam zijn op de afdeling erf- en schenkbelasting. De handboeken zijn handleidingen voor de successie erfbelasting applicatie en de ondersteuning schenkbelastingbelasting applicatie.

Noot fiscaal jurist inzake handboeken

De handboeken geven in een inkijkje in de keuken van de Belastingdienst. Hoewel er inhoudelijk niet zoveel in staat, is een aantal zaken wel opvallend: 

  1. Bezwaar per e-mail: formeel mag er geen bezwaar worden gemaakt via e-mail of telefonisch. In de handleiding staat echter dat de datum van het telefoongesprek of de e-mail moet worden gezien als de datum voor het bezwaar. Omdat niet wordt gedaan aan de vormvereisten, moet er nog wel een motivering worden ingediend, dit dan schriftelijk via een brief.
  2. Uitstel van betaling: in het WOB-verzoek staat welke rente er moet worden gerekend. Tevens staat erin opgenomen dat het meestal voordeliger is dat de aanslag direct wordt betaald.
  3. Veel informatie: er wordt binnen het systeem van de Belastingdienst veel informatie automatisch gekoppeld, zoals de overlijdensdatum, het testament en gemeente-informatie.

Vragen over aangifte schenk- of erfbelasting

Onze specialisten helpen u graag met een aangifte erfbelasting of schenkbelasting. Neem gerust contact op met onderstaande personen.

DJ

Deel deze pagina

Laatste update op 07-03-2022
Artikel gemaakt op 07-03-2022
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Schenken en erven WOB-verzoek erfbelasting

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap