print sitemap zoeken disclaimer contact

Belasting besparen over box 3 vermogen

Bij een laag rendement over uw spaargeld of box 3 vermogen is de belastingheffing een behoorlijke heffing. Een andere structuur (zoals een open fonds voor gemene rekening of een spaar B.V.) is financieel vaak veel voordeliger dan uw spaargeld in box 3 te laten staan. Het vermogen verplaatst zich hierdoor van box 3 naar box 2. Ingewikkeld? Zeker niet.

Conclusie: bij een laag rendement is box 2 voordeliger en anders box 3. De grens ligt ongeveer bij 5 – 6% rendement.  

Advies nodig? Mail gerust met één van onze adviseurs.

Voordelen fonds of B.V.

Een zogenaamd open fonds voor gemene rekening (FGR) wordt steeds vaker gebruikt. Als het rendement laag is, dan is een FGR of spaar B.V. voordelig. Als het FGR / de B.V. voldoet aan de voorwaarden, dan kunt u ook nog een vrijstelling krijgen voor de verschuldigde vennootschapsbelasting (via een zogenaamde VBI-status). Voordelen FGR:

  • Participatiebewijzen zijn vrij verhandelbaar;
  • Het lijkt op een B.V. of N.V., maar is flexibeler;
  • Geen box 3 heffing;
  • Geen inschrijving in handelsregister;
  • Geen openbaar bekende jaarrekening;
  • Fonds moet wel 2 participanten kennen (u en uw partner of meerderjarige kinderen bijvoorbeeld);
  • Lagere kosten dan B.V. of N.V.;
  • Aantrekkelijk vanaf ongeveer € 300.000 spaargeld / vermogen.

Fiscale en juridische invulling

U opent met uw partner een FGR. Dit is via een eenvoudige overeenkomst / akte te maken. Meestal wordt u zelf beheerder van uw geld / het fonds en staat de bankrekening op uw naam. U kunt ook een stichting als beheerder laten optreden, dit vinden notarissen (gezien overlijden, etc.) vaak een betere optie. Juristen vinden dit prettig i.v.m. aansprakelijkheden etc.

In mijn praktijk zien we steeds vaker een open fonds voor gemene rekening met een zogenaamde VBI-status (vrijgestelde beleggingsinstelling). De heffing is dan 25% over het daadwerkelijke rendement dat wordt behaald. Vanaf 4% rendement is een VBI-status voordelig. Het jaarlijkse forfaitaire rendement bedraagt zo’n 5% (in 2018: 5,38%), dit geldt indien er geen dividend wordt uitgekeerd of bij een lage dividenduitkering.

Mening fiscaal jurist

Ik zou u adviseren om de keuze in het laatste kwartaal van 2017 te maken. Het kabinet ziet veel mensen die “spelen” met een FGR of een B.V. om belasting / toeslagen te besparen. Er komt wellicht nog gewijzigde wetgeving aan. De opzet levert altijd een beetje advies op en soms gedoe met allerlei overboekingen. Door de eenvoudig te verkrijgen goedkeuring is de structuur wel redelijk zeker. Opzet door een deskundige is verstandig. Neem ook uw estate planning, huwelijkse voorwaarden en uw testament gelijktijdig onder de loep.

Belasting besparen in box 3? Gratis adviesgesprek?

Vul uw naam en e-mail in en wij nemen contact met u op.

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Inkomstenbelasting Box 3 Belasting besparen op box 3 vermogen

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap