print sitemap zoeken disclaimer contact

Organiseren en beheren familie vermogen

Wij adviseren wekelijks familiebedrijven bij fiscale merites, bedrijfsopvolgingen, opzet familie stichtingen, familie fondsen etc. Dit combineren we met het opstellen van een noodplan voor de directeur groot aandeelhouder en eventuele aanpassingen van de inkomensplanning, het testament, de huwelijkse voorwaarden en eventueel de structuur binnen het bedrijf. Hierdoor is de ondernemer / DGA ineens klaar voor de toekomst en worden praktische en fiscaal gunstige oplossingen geboden binnen de familie.

Ontwikkelingen binnen het familiebedrijf

Recente ontwikkelingen tonen aan dat familiebedrijven steeds vaker kiezen voor gedeeltelijke externe verkoop, gedreven door geopolitieke en demografische veranderingen. Tegelijkertijd groeit de behoefte aan het vormen van gezamenlijke waarden en doelstellingen binnen de familie, om zo het familievermogen succesvol naar de toekomst te dragen. Hierbij speelt ook de betrokkenheid van de volgende generatie een cruciale rol, met een groeiende interesse in duurzaamheid en maatschappelijke impact.

Steeds meer familiebedrijven kiezen ervoor om het bedrijf eerst binnen de familie over te dragen (eventueel met een externe CEO) om dan enkele jaren later te kiezen voor een (gedeeltelijke) externe verkoop. Dit komt met name door stijgende belastingtarieven, internationale ontwikkelingen, wensen om te emigreren en/of tijdens het leven een deel van het familievermogen reeds te verzilveren (financiële rust en risico spreiding ). In navolging wordt dan een familie trust of familie BV opgericht waarbij er gemeenschappelijk wordt belegd in onroerend goed, bedrijven en/of effecten. Het fiscaal vriendelijk overdragen van familie vermogen heeft voor steeds meer DGA's en ondernemers de voorkeur.

Gedeeltelijk verkopen van een familiebedrijf

Steeds meer families verkopen tussentijds (een deel van) de aandelen in het familiebedrijf. Er is meer dan voldoende vraag en de transactiewaarde stemt vaak meer dan tevreden. Met het verkregen vermogen door de senioren wordt vervolgens een familietrust of familie BV opgezet waarbij er gemeenschappelijk met de kinderen (en kleinkinderen) wordt gewerkt aan geleidelijke overdracht van het vermogen naar de volgende generatie. Aandachtspunten hierbij zijn

  • beschermen familievermogen
  • familie valkuilen aan de koude kant voorkomen
  • vermijden van conflicten
  • beperken van belastingheffing
  • heldere afstemming tussen fiscalist, trusted advisor, notaris, commissaris, directie en accountant

Trends in Familiebedrijven en Vermogen

Recente ontwikkelingen tonen aan dat familiebedrijven steeds vaker kiezen voor gedeeltelijke externe verkoop, gedreven door geopolitieke en demografische veranderingen. Tegelijkertijd groeit de behoefte aan het vormen van gezamenlijke waarden en doelstellingen binnen de familie, om zo het familievermogen succesvol naar de toekomst te dragen. Hierbij speelt ook de betrokkenheid van de volgende generatie een cruciale rol, met een groeiende interesse in duurzaamheid en maatschappelijke impact.

De Uitdagingen van Vermogensbeheer bij familiebedrijven

Na verkoop of bij het ontbreken van een opvolger binnen het familiebedrijf, ontstaan nieuwe vraagstukken rondom het beheer van het familievermogen. Het organiseren van dit vermogen is essentieel voor het behoud van continuïteit en harmonie binnen de familie. Dit proces kent echter valkuilen, zoals de dynamiek binnen de familie en het risico van onvoldoende betrokkenheid van de volgende generatie.

Een effectieve strategie voor het beheren van familievermogen begint met het opstellen van een familiestatuut. Dit document omvat de visie en strategie van de familie met betrekking tot hun vermogen.

De Rol van Belastingadvieskantoren bij opstellen familiestatuut

Belastingadvieskantoren spelen een cruciale rol in dit proces door het bieden van deskundig advies en begeleiding. Van het opstellen van een familiestatuut tot het navigeren door de complexe fiscale en juridische aspecten van vermogensbeheer, deze specialisten zijn onmisbaar voor families die hun vermogen willen veiligstellen voor toekomstige generaties.

Hoe uw familievermogen juist structureren?

Na diverse gesprekken met de stakeholders (betrokken binnen het bedrijf) wordt een stappenplan opgesteld. Het uiteindelijk doel is het opstellen van een familiestatuut met een toekomst visie.

Vragen over opstellen familie statuut

Het organiseren van familievermogen is een complex maar essentieel proces voor het waarborgen van de toekomst van zowel het vermogen als de familieharmonie. Door samen te werken met gespecialiseerde belastingadviseurs, kunnen families een solide basis leggen voor de overdracht van hun vermogen, in lijn met hun waarden en doelstellingen. Bent u klaar om de toekomst van uw familievermogen veilig te stellen? Neem contact op met een specialist om uw unieke situatie te bespreken en te ontdekken hoe u uw vermogen optimaal kunt organiseren en overdragen. Voor vragen of meer informatie over een familiefonds of familiestatuut kunt u contact opnemen met onderstaande deskundigen, zij helpen u graag, deskundig en vlot.

Vragen of vrijblijvende offerte voor een familiefonds of familiestatuut?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 21-02-2024
Artikel gemaakt op 21-02-2024
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank DGA en belastingen Organiseren en beheren familievermogen

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap