print sitemap zoeken disclaimer contact

U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank DGA en fiscus Bezoek golfclub leidt tot bijtelling auto

Bezoek golfclub leidt tot bijtelling auto

Onlangs heeft Gerechthof Den Bosch een opmerkelijke uitspraak gedaan inzake de vraag of ritten naar de golfclub als privé of zakelijk moeten worden aangemerkt.

Wat was er aan de hand?

Henk kreeg van zijn werkgever een auto ter beschikking gesteld en werd daarnaast door zijn werkgever verplicht om marketingactiviteiten te verrichten om werk binnen te halen.

Henk heeft hiertoe een lidmaatschap genomen bij de lokale golfclub, alwaar hij uitsluitend heen ging om met zakenrelaties een balletje te slaan; in 2011 bezocht hij hiertoe 79 maal de golfclub met zijn zakelijke auto.

Het geschil

Henk vond dat de ritten naar de golfclub zakelijk waren en dat hij dus geen bijtelling had; hij reed volgens zijn kilometeradministratie slechts 326 km privé, dus geen bijtelling voor privégebruik.

De inspecteur zag dit anders; hij zag golfen als een privé-aangelegenheid en merkte de autoritten daarom aan als privé, met als gevolg dat Henk boven de 500 km-grens uit kwam en belast moest worden voor privégebruik van de auto.

Uitspraak Gerechtshof

Niet in geschil is dat alle golfbezoeken uitsluitend hebben plaatsgevonden met zakelijke relaties, vooraf ingepland in de agenda.

Het Gerechtshof Den Bosch acht het daarom aannemelijk dat de bezoeken aan de golfclub zowel samenhangen met zijn rol als directeur als met zijn privéleven waarin het beoefenen van de golfsport een rol speelt; zowel een zakelijk als een privé-element derhalve.

Vervolgens oordeelt het Hof dat autoritten die zowel met de dienstbetrekking als met het privéleven te maken hebben, slechts als zakelijk kunnen worden aangemerkt als iemand die niet een dergelijke dienstbetrekking vervult, doch wat inkomen, vermogen en gezin betreft in dezelfde omstandigheden verkeert, die autoritten niet zou hebben gemaakt. Vraag is dus hoe vaak iemand in privé zelf zou zijn gaan golfen.

Het antwoord op deze vraag wordt door de adviseur van Henk zelf aangedragen; in een rapport van de Golfbranche is berekend dat een golfer gemiddeld bijna 17 rondjes van 18-holes per jaar speelt.

Conclusie van het Hof is daarom dat 17 rondjes als privé worden aangemerkt en de restende 62 rondjes als zakelijk. Helaas voor Henk pakt dit niet gunstig uit; hij woont op 8 km van de golfclub: 17 rondjes maal 8 km maal 2 (heen en terug) leiden tot 272 privékilometers naar de golfclub. Omdat hij daarnaast nog 326 andere privékilometers heeft gereden, komt hij totaal op 598 km privé.

Conclusie: 598 km privé is meer dan 500 km, dus bijtelling!

Let dus goed op bij het rijden van privékilometers en zorg dat je totaal onder de 500 km blijft. Voor Henk zijn het erg dure kilometers gebleken.

Bron: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHSHE:2018:2707.

Wilt u meer weten over uw bijtelling?

Vul uw naam en telefoonnummer in en wij nemen contact met u op.

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank DGA en fiscus Bezoek golfclub leidt tot bijtelling auto

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap