print sitemap zoeken disclaimer contact

Compagnonsverzekering in bv of privé

Een compagnonsverzekering is belangrijk voor de continuïteit binnen de onderneming

Bij het overlijden van een ondernemer, maat, vennoot of DGA moet veelal op grond van de VOF-akte of de aandeelhoudersovereenkomst zijn of haar aandeel worden overgenomen. Dit kan een financieringsprobleem in privé of binnen de onderneming opleveren. Dit (potentiële) probleem kan eenvoudig worden opgelost via een zogenaamde compagnonsverzekering. Dit betreft een kruislingse verzekering op het leven van de andere DGA /ondernemer.

Premie compagnonsverzekering in privé of in de onderneming / bv betalen

Als de verzekering in de bv of onderneming wordt afgesloten, is de premie aftrekbaar en de uitkering belast. Als de ontvangen uitkering uit de bv wordt gehaald, is tevens nog box 2 heffing verschuldigd, al met al blijft er dan 50% van de uitkering over.

Wordt de verzekering in privé afgesloten, dan zijn de premies niet aftrekbaar en is de uitkering belastingvrij. Gezien de veelal lage verzekering voor een (dalende) overlijdensrisicoverzekering, is het veelal verstandig om de premie privé te betalen. Als de premie door vennoot A (of aandeelhouder A) wordt betaald op het leven van vennoot B (of aandeelhouder B), is de uitkering volledig belastingvrij (dus geen erfbelasting en geen inkomstenbelasting). Er mag dan geen vermogen zijn onttrokken ten laste van het privévermogen van de andere vennoot.

Een verzekering voor € 500.000 bij overlijden voor de 67-jarige leeftijd kost bij een 50-jarige medevennoot (of aandeelhouder) ongeveer € 80 per maand. Offertes kunnen erg van elkaar verschillen, vraag dus meerdere offertes op.

Advies fiscaal jurist inzake compagnonsverzekering

In een VOF- of maatschapakte of een aandeelhoudersovereenkomst komt vaak een bepaling voor dat bij overlijden van een medevennoot of aandeelhouder het belang moet worden overgenomen. De koopsom hiervoor is niet altijd aanwezig en vaak is er discussie over de bepaling van de waarde van het aandeel in de onderneming. Een compagnonsverzekering is dus meestal erg verstandig en zorgt ervoor dat het voortbestaan van de onderneming niet in gevaar komt. Let erop dat A de premie moet betalen op het leven van compagnon B (dus kruislings). Tevens is het van belang dat er afspraken zijn gemaakt over de wijze waarop de onderneming (of bv) wordt gewaardeerd, is dit op een vast bedrag, een formule of zal een deskundige moeten worden gevraagd? Tevens is het van belang dat er wordt nagedacht over praktische gevolgen van het overlijden van de compagnon.

Tegenwoordig zien we naast de compagnonsverzekering ook de zogenaamde keyman verzekering. Als een belangrijk persoon binnen een onderneming komt te overlijden, kan dit verlies grote gevolgen hebben. Om de problemen op te lossen en direct een nieuwe arbeidskracht te kunnen inkopen, sluiten steeds meer bedrijven een zogenaamde keyman (of keyvrouw) verzekering. In een dergelijke verzekering kan het overlijden worden geregeld, maar ook een mogelijke arbeidsongeschiktheid.

De invulling van de verzekering (privé of binnen onderneming) en de bepalingen hieromtrent in de aandeelhoudersovereenkomst zijn maatwerk. Tevens is het van belang dat de VOF-akte of de aandeelhoudersovereenkomst helder en duidelijk is. Een overnamebepaling lijkt soms helder, maar hierbij wordt nog te vaak geen rekening gehouden met de redelijkheid op het moment van overlijden. Wij hebben veel ervaring met dit onderwerp. Vragen? Mail of bel ons gerust voor een vrijblijvende afspraak.

Deel deze pagina

Laatste update op 31-03-2022
Artikel gemaakt op 30-03-2022
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank DGA en belastingen Compagnonsverzekering in bv

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap