print sitemap zoeken disclaimer contact

Familiebedrijf en fiscus

Bedrijfsopvolging nu gaan regelen!

Binnen onze klantenportefeuille zitten diverse familiebedrijven. De familieleden zijn meestal direct betrokken bij het bedrijf en objectieve en onafhankelijke advisering is hierbij erg belangrijk. In de notitie van onze Staatssecretaris (Bouwstenen voor beter belastingstelsel, mei 2020) staan diverse maatregelen die het familiebedrijf direct gaan raken.

Huidige regeling bedrijfsopvolging

Onder de huidige regeling kan een bedrijfsopvolging vrijwel belastingvrij plaatsvinden. Tot een bedrag van € 1.100.000 (afgerond) is 100% vrijgesteld en daarboven is 83% vrijgesteld. Tevens kan er 10 jaar uitstel van betaling worden aangevraagd.

Tip: laat u als DGA van een familiebedrijf in 2020 of 2021 adviseren over de bedrijfsopvolging van uw familiebedrijf! Volgens onderzoek zullen 44% van de familiebedrijven hiertoe beslissen. Zelfs 58% van de familiebedrijven verwacht financiële problemen.

De belangrijkste pijnpunten van de nieuwe wetgeving: 

  • Belastingheffing op winstuitkeringen die niet worden uitgekeerd (ongeveer 1% over winstreserves per jaar); 
  • Doorschuifregeling inkomstenbelasting wordt afgeschaft;
  • Vrijstelling voor erf- en schenkbelasting wordt afgeschaft of sterk verminderd.

Conclusie nieuwe wetgeving familiebedrijf

Simpele conclusie: doorschuiven familiebedrijf is niet meer (vrijwel) belastingvrij. In de nieuwe situatie is er ongeveer 35% - 40% belasting verschuldigd over de waarde van het familiebedrijf !

DGA's van familiebedrijven kiezen er bewust voor om hun vermogen in het familiebedrijf te laten, om zo te kunnen (door-)investeren in hun bedrijf. Dividenden worden dus niet uitgekeerd. Doordat familiebedrijven financieel gezond zijn, vallen ze minder snel om. Hierdoor blijven vele arbeidsplaatsen behouden. De meest opvallende wetswijzigingen zijn (1) het heffen van belasting op niet uitgekeerde winsten en (2) het vrijwel volledig afschaffen van de bedrijfsopvolgingsregeling.

Advies bedrijfsopvolging familiebedrijven

Wij adviseren wekelijks familiebedrijven in het kader van een bedrijfsopvolging. De belangrijkste advisering ziet op:

  • Overdracht veilig binnen familie;
  • Verdelen van het stemrecht en het familievermogen;
  • Begeleiding van het proces en opstellen van een familiestatuut:
  • Waarborgen en veilig stellen van het familievermogen;
  • Advisering in het kader van een familiestichting, trust, Raad van Commissarissen, etc.

Bron familiebedrijf en fiscus

Bouwstenen voor een beter belastingstelsel Tweede Kamer mei 2020

Onderzoek Nyenrode inzake familiebedrijven

Vragen over familiebedrijf

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 20-10-2020
Artikel gemaakt op 19-10-2020
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank DGA en belastingen Familiebedrijf en fiscus

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap