print sitemap zoeken disclaimer contact

Bedrijfsopvolging bij In Person

In Twentevisie (uitgave maart 2017) stond een artikel over de advisering van ons kantoor bij In Person. Het artikel kunt u hier lezen (pagina 1 / pagina 2) .

Bedrijfsopvolging bij familiebedrijf In Person

Bij die overdracht van de directie en de hierbij behorende aandelen van In Person heeft Dennis Jongbloed van Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. geadviseerd. Toen we hem in dat kader spraken, zei hij onder meer dat naar schatting slechts tien procent van de ondernemers heeft nagedacht over de toekomst. “Dat geldt zowel voor grote bedrijven als MKB’ers. Bij familiebedrijven is dat natuurlijk helemaal ‘killing’: de hele familie is er dan vaak bij betrokken. Ik beslis niets, ik heb alleen een hele bak vragen bij me: hoe wil je dit en hoe wil je dat?” Van essentieel belang is om vroeg over een bedrijfsopvolging na te denken, dit zorgt vaak voor een lagere overdrachtswaarde en een geleidelijke en soepele overgang binnen de familie.

Hoe werkt een bedrijfsopvolging bij een familiebedrijf?

Natuurlijk is een nieuwe auto uitzoeken veel leuker dan nadenken over het onvermijdelijke einde, de dood: begraven of gecremeerd worden, wel of niet een plakje cake en al helemaal nadenken over wie wat krijgt. “Slechts een klein deel van de mensen heeft daar over nagedacht en nog veel minder mensen hebben dat in een testament laten opschrijven. Maar over de toekomst van het bedrijf? In veel gevallen is de man DGA, directeur-grootaandeelhouder. Maar wat moet er met het bedrijf gebeuren als de man ineens komt te overlijden? Moet de weduwe de tent verkopen? Moet ze het aan de collega’s verkopen? Moet ze stoppen? Vaak wordt er dan naar de accountant gekeken en die roept dan maar wat, maar niemand weet wat die ondernemer zelf had gewild.” Daarnaast zal de DGA veel belasting moeten betalen over het vermogen (het bedrijf) dat dan overgaat naar de partner en / of de kinderen. Als de DGA het voordien goed regelt kan hij tonnen aan belastingaanslagen voorkomen.

Jongbloed Fiscaal Juristen heeft in de afgelopen tijd de eigen klanten actief benaderd met de vraag of ‘ze’ er iets van wilden vinden. “Niets is ook een antwoord, maar zeer onverstandig. Als je het slim regelt, kun je dertig tot veertig procent van de waarde van je bedrijf besparen door minder belasting te betalen. Ook al omdat de huidige regelgeving (waarin het eerste miljoen is vrijgesteld) waarschijnlijk door een nieuw kabinet wordt afgeschaft of uitgekleed. Voor ondernemers is het dus zaak om het nu (in 2017) nog te regelen. Bijkomend voordeel – bij een overdracht tijdens leven - is dat de mensen ook ineens gaan nadenken over hun opvolging, wat ze wel en niet willen met het bedrijf.”
Zo ook Herman Kok van In Person. “Ruim drie jaar geleden zijn we met advisering begonnen bij In Person, we hebben meteen geadviseerd de kinderen in dienst te nemen (dit is een voorwaarde voor de gunstige fiscale regeling), Of ze de aandelen later overnemen of niet, of ze wel of geen directeur worden, dat maakt niet zoveel uit.

De DGA wil bij een overdracht graag het stemrecht houden, dit kan eenvoudig worden vormgegeven via specifieke aandelen of een stichting administratiekantoor. Slechts het economische eigendom ligt hierdoor bij de kinderen, het juridische eigendom ligt bij vader (de stichting).

Door de stichting kan de DGA de touwtjes – ook na overdracht van zijn bedrijf – stevig in handen houden. Dit om te voorkomen dat de kinderen een Ferrari of nieuw huis met zwembad gaan kopen met de winsten van de onderneming.

Jongbloed kan niet natuurlijk niet beoordelen of de opvolger capabel genoeg is. “Nee, maar er zijn genoeg ‘tools’ voorhanden, dat gaat van stemrecht tot het advies om er banken en / of private equity erbij te betrekken.”

Jongbloed Fiscaal Juristen heeft veel ervaring met het adviseren van ondernemers, ook op dit vlak. “We hebben hier drie mensen die heel vaak met dit bijltje hebben gehakt. Ja ,wij helpen graag, maar het gaat mij om de boodschap: laat je door mij of je eigen accountant hierover adviseren. Het scheelt veel belastinggeld en vooral een bak ellende. Juist voor de nabestaanden, de mensen die je lief hebt.” Vooraf het geheel afstemmen met de Belastingdienst heeft meestal onze voorkeur, dit voorkomt gezeur achteraf.

Kort en goed

  1. Begin tijdig (lagere waarde, soepele overgang).
  2. Vrijwel belastingvrij bedrijf overdragen.
  3. Geen schenkbelasting.
  4. Geen inkomstenbelasting.
  5. Vrijstelling overdrachtswaarde ruim € 1.000.000.
  6. Geen ruzie in de familie.
  7. Geen discussie met de Belastingdienst.

Het artikel in Twentevisie

Pagina 1 Bedrijfsopvolging door Jongbloed Fiscaal Juristen.

Pagina 2 Bedrijfsopvolging door Jongbloed Fiscaal Juristen.

Pagina 3 Machtsovername bij In Person.

Pagina 4 Machtsovername bij In Person.

Pagina 5 Machtsovername bij In Person.Vragen over bedrijfsopvolging binnen uw bedrijf?

Vul uw naam en contactgegevens in en wij nemen contact met u op.


Deel deze pagina

Laatste update op 06-03-2017
Artikel gemaakt op 03-03-2017
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kantoor In het nieuws Bedrijfsopvolging bij In Person

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap