print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

DGA

Rekening-courantschuld DGA in 2019

In de nieuwe belastingplannen voor 2019 en daarna staat een opmerkelijke regeling voor DGA's met een rekening-courantschuld. De maatregel maakt formeel geen deel uit van het belastingplan 2019. In Nederland hebben DGA's ongeveer € 50 miljard uit hun B.V. geleend. Ongeveer 10% van de DGA's heeft een rekening-courantschuld welke hoger is dan € 700.000. Voor deze groep komt een speciale regeling.

Advisering DGA en MKB bedrijven

Wij werken met een team van ruim 20 fiscaal juristen / belastingadviseurs vanuit Enschede, Almelo en Den Haag. Bij een fiscale vraag kunt u geheel vrijblijvend een e-mail aan ons sturen. Veel DGA's betalen in hun BV of in prive teveel belastingen. Wilt u een vrijblijvende offerte voor een fiscale APK van uw bedrijf en prive situatie? Of wilt u een advies inzake uw optimale salaris en/of het beperken van de bijtelling ? Stuur ons gerust een e-mail voor een vrijblijvende offerte, binnen 48 uur ontvangt u van ons een vrijblijvend bericht.

Oplossing voor rekening courant schuld DGA

Als DGA (Directeur Grootaandeelhouder) is het belangrijk om bewust te zijn van de rekening courant schuld die u heeft bij uw eigen BV. Hoewel deze schuld in principe toegestaan is, kunnen er wel fiscale gevolgen aan verbonden zijn. Vanaf 2023 mag de schuld niet hoger zijn dan € 700.000. Voor elke DGA geldt dat de rekening courant schuld niet teveel moet oplopen omdat u anders gedonder krijgt met de belastingdienst. Wij adviseren wekelijks DGA's met rekening courantschulden, vraag gerust een offerte voor een adviesgesprek.

Ten eerste is het van belang om de rekening courant schuld aan te geven in uw aangifte inkomstenbelasting. Als de schuld boven een bepaald bedrag uitkomt, kan er namelijk sprake zijn van belastingheffing in box 2. Dit kan leiden tot een forse aanslag. Het tarief zal vermoedelijk de komende jaren stijgen, dus nu actie ondernemen is wenselijk.

Daarnaast is het belangrijk om de schuld tijdig af te lossen. Een hoge rekening courant schuld kan namelijk leiden tot discussies met de Belastingdienst en kan het uitkeren van dividend bemoeilijken. Het is daarom aan te raden om periodiek te bekijken of u de schuld kunt aflossen.

Tot slot is het verstandig om te kijken naar alternatieven voor de rekening courant schuld. Zo kunt u bijvoorbeeld afspraken maken over een lening bij de bank of een hypotheek op uw privéwoning. Dit kan voordeliger zijn dan de rekening courant schuld bij de BV.

Kortom, als DGA is het van belang om bewust te zijn van de rekening courant schuld bij uw eigen BV. Door deze schuld tijdig af te lossen en te kijken naar alternatieven, kunt u voorkomen dat u onnodig veel belasting betaalt en problemen met de Belastingdienst krijgt.

Update 17 juni 2020

Het wetsvoorstel inzake excessief lenen ligt sinds 17 juni 2020 bij de tweede kamer (dit voorstel kunt u hier raadplegen). Vanaf 2023 worden DGA's (AB houders) beperkt in het geld lenen van hun BV (tot maximaal € 700.000), met uitzondering van bestaande eigenwoning schulden. Het gaat om 11.000 DGA's die iets moeten veranderen in de afspraken met hun BV.

Onderzoek Belastingdienst bij rekening-courant DGA

Bij een dividenduitkering moet de DGA ongeveer 25% box 2 heffing betalen. Deze heffing wordt de komende jaren hoger. Via een lening hoeft de DGA nog niet direct met zijn B.V. af te rekenen. De komende periode zullen er meer onderzoeken komen naar B.V.'s met rekening-courantvorderingen op de DGA. Er komt in 2023 (door corona crisis in 2020) een maatregel waarbij er een soort van strafheffing komt voor DGA's met een rekening-courantschuld welke hoger is dan € 700.000. Voor leningen (bijvoorbeeld voor de eigen woning) komt een overgangsregeling.

Dividenduitkering DGA in 2019

Een dividenduitkering hoeft nog niet in 2018 plaats te vinden. In 2019 blijft het box 2 tarief nog 25%.

Deel deze pagina

Laatste update op 10-05-2023
Artikel gemaakt op 19-09-2018
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips DGA Rekening-courantschuld DGA

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap