print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

DGA

DGA en auto

Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) kan een auto in privé of in zijn B.V. kopen. Als er een nieuwe auto wordt gekocht, is het meestal voordeliger om een auto door de B.V. te laten kopen en de bijtelling voor lief te nemen. De laatste jaren is de elektrische auto in opkomst. Deze is minder praktisch, maar fiscaal erg aantrekkelijk (extra aftrekposten en lagere bijtelling). Als de DGA een auto in privé koopt, mag hij € 0,19 per zakelijk gereden kilometer aan vergoeding ontvangen, via de werkkostenregeling kan deze vergoeding wellicht hoger worden vastgesteld. Meer adviezen over de auto van de zaak? Lees hier

Advisering dividend of salaris

Veel DGA's betalen in hun BV of in prive teveel belastingen. Wilt u een vrijblijvende offerte voor een fiscale scan van uw bedrijf en prive situatie? Of wilt u een advies inzake uw optimale salaris en/of het beperken van de bijtelling ? Stuur ons gerust een e-mail voor een vrijblijvende offerte.

Als u een directeur-grootaandeelhouder (DGA) bent en een auto van de zaak heeft, is het belangrijk om te weten hoe u hiermee fiscaal het meeste voordeel kunt behalen. Door de juiste keuzes te maken, kunt u namelijk flink besparen op de kosten voor uw auto van de zaak.

 • Een belangrijke fiscale regeling waar DGA's gebruik van kunnen maken, is de bijtelling. Als u een auto van de zaak heeft, moet u hier in principe een percentage van de cataloguswaarde bij uw inkomen optellen, wat resulteert in extra belastingheffing. Door echter te kiezen voor een zuinige auto of door deze niet privé te gebruiken, kunt u de bijtelling verlagen of zelfs helemaal voorkomen.
 • Een andere fiscale regeling waar u als DGA gebruik van kunt maken, is de investeringsaftrek. Hiermee kunt u een deel van de investeringskosten van uw auto van de zaak aftrekken van uw winst, wat resulteert in een lagere belastingheffing. Zorg er wel voor dat u aan de voorwaarden voldoet en de investeringsaftrek tijdig aanvraagt.
 • Alternatieve oplossing is het voorkomen van de bijtelling over meerdere auto's. Hiervoor kunnen wij voor u afspraken maken met de belastingdienst.
 • Tot slot is het ook belangrijk om de kosten voor uw auto van de zaak goed bij te houden en te verantwoorden. Zorg ervoor dat u alle zakelijke ritten correct registreert en bewaart, zodat u deze kunt opvoeren als zakelijke kosten en kunt besparen op uw belastingaanslag.

Kortom, als DGA met een auto van de zaak zijn er verschillende fiscale mogelijkheden om kosten te besparen. Door goed op de hoogte te zijn van de regelingen en deze op de juiste manier toe te passen, kunt u flink wat geld besparen en uw winst verhogen.

Fiscaal advies ?

Wij werken met een team van ruim 20 fiscaal juristen / belastingadviseurs vanuit Enschede, Almelo en Den Haag. Bij een fiscale vraag kunt u geheel vrijblijvend een e-mail aan ons sturen, binnen 48 uur hoort u dan van ons. Een offerte ontvangen? Laat het ons gerust weten.

Vrijblijvend advies over auto van de zaak en DGA

Regelmatig adviseren wij DGA's over nieuwe mogelijkheden en structuren, bel gerust voor een vrijblijvende afspraak bij ons op kantoor. U bent zeker van een prettige ontvangst, heldere taal, deskundige fiscaal juristen en geen onduidelijke facturen of verrassingen. Er zijn leuke structuren te bedenken als u energiezuinige en / of meerdere auto's zou rijden. Wij leggen dit voor aan de Belastingdienst zodat u vooraf zekerheid heeft.

Beperken bijtelling en fiscale APK

Overweeg eens een fiscale scan van uw bedrijf. Wij toetsen uw bedrijf op meer dan 100 adviesonderdelen en bekijken ook of u uw bijtelling kunt optimaliseren.  Kort en goed bekijken wij het volgende;

 • Maakt u optimaal gebruik van de fiscale wetgeving ?
 • Is uw structuur en rechtsvorm op orde?
 • Uw positie als ondernemer/DGA t.o.v. van uw prive situatie.
 • Continuiteit, verkoop, bedrijfsopvolging op orde.
 • Optimalisatie van uw fiscale positie.
 • Check inzake mogelijk boekenonderzoek, wat zijn de risico's?
 • Loonheffingen en onkostenvergoedingen optimaal via WKR tool?

Stuur een e-mail voor een vrijblijvende offerte.

Pensioen, DGA en auto van de zaak

Het is voordelig om het salaris met de bijtelling te verhogen en dan een eigen bijdrage te betalen, de grondslag voor het DGA-pensioen is dan hoger, dit kan een fiscaal voordeel opleveren. Eventueel kunt u ook kijken of het mogelijk is om door inkoop oudere dienstjaren het pensioen nog verder te optimaliseren.

Auto van de zaak en DGA

Als de DGA een auto van de zaak zou rijden, mag de B.V. alle kosten met betrekking tot de auto betalen. Eventueel in privé betaalde kosten voor parkeren, ANWB, tolgelden, etc. mag de B.V. belastingvrij vergoeden. Soms is het voordelig om de auto na 2 jaar over te hevelen naar privé. De verkoop moet dan in principe met BTW plaatsvinden. Met enige regelmaat adviseren wij DGA's over het voorkomen van deze BTW bij de verkoop van de auto naar privé.

Voor de DGA gelden soms bijzondere regels, hierbij kunt u denken aan de situatie waarbij aan de DGA meerdere auto's ter beschikking worden gesteld en / of als de DGA een auto ter beschikking stelt aan zijn zoon of dochter (in plaats van een beloning in geld).

Auto in privé en de DGA

De B.V. mag € 0,19 per kilometer belastingvrij vergoeden aan de DGA, overige kosten mogen niet worden vergoed. Binnen de werkkostenregeling is soms een hogere vergoeding mogelijk. Soms is het verstandig om het salaris van de DGA te verhogen zodat de kosten kunnen worden verhoogd. De pensioengrondslag gaat hiermee ook omhoog, dit kan een voordeel opleveren. In sommige gevallen is het verstandig om niet het salaris te verhogen, maar dividend uit te keren, dit is een kwestie van rekenen. Als de DGA tijdens een zakelijke rit schade aan zijn privé-auto zou rijden, dan mag de B.V. deze schade belastingvrij vergoeden. Om de kilometers te mogen vergoeden, moet de DGA wel een eenvoudige rittenregistratie bijhouden waaruit de zakelijke en woon-werkkilometers volgen.

Vragen DGA en auto

In de praktijk adviseren wij vele DGA's over de auto, meest voorkomende adviezen zijn:

 1. Auto in B.V. of privé (eenvoudige berekening maken).
 2. Advisering omtrent auto op buitenlands kenteken.
 3. Auto samen met partner rijden.
 4. Advisering bij meerdere auto's op de zaak
 5. Hoe voordelig een kostbare en / of exclusieve auto rijden.
 6. Auto naar privé overhevelen zonder BTW.

Heeft u vragen of opmerkingen, stuur gerust een e-mail of maak een vrijblijvende afspraak bij ons op kantoor.

Deel deze pagina

Laatste update op 10-05-2023
Artikel gemaakt op 31-03-2013
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips DGA DGA en auto

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap