print sitemap zoeken disclaimer contact

U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Actueel Coronavirus en belastingen Geen bijtelling auto van de zaak tijdens ziekte

Geen bijtelling auto van de zaak tijdens ziekte

Veel werknemers zijn op dit moment thuis of werken vanuit huis, dit in verband met het coronavirus. De auto van de zaak staat dan wel ter beschikking (aan de werknemer en / of gezinsleden). Over deze periode moet u gewoon de bijtelling toepassen. Maar zijn er mogelijkheden? Jazeker, u kunt onder de bijtelling uitkomen.

Geen bijtelling als auto bij werkgever staat

Als de auto u ter beschikking staat, moet u de bijtelling gewoon afrekenen. Tijdens de periode dat u thuis werkt of langdurig ziek bent kan de bijtelling achterwege blijven, mits het volgende wordt aangetoond:

  1. U moet bewijzen dat u de auto niet hebt gebruikt en de auto u niet ter beschikking stond.
  2. De auto van de zaak mag u niet ter beschikking hebben gestaan. Zet de auto bij uw werkgever (of leasemaatschappij) achter slot en grendel, noteer de kilometerstand (maak een foto), sluit een overeenkomst met uw werkgever en lever de sleutels en papieren in bij uw werkgever. Uw werkgever moet de sleutels onder zich houden.
  3. De werkgever moet ook een foto maken van de kilometerstand, de werkgever kan immers de auto aan anderen ter beschikking stellen, waardoor voor deze werknemers de bijtelling van toepassing kan zijn.

Bovenstaande wordt bevestigd door de Rechtbank in 2013. De Rechtbank Arnhem deed in 2008 een andere uitspraak, edoch de betreffende zieke werknemer had de auto nog voor zijn huis staan (en dus stond deze theoretisch ter beschikking).

In een andere procedure ging het bij het Gerechtshof in 2015 wel goed voor de belastingplichtige die ziek was en een bestelbus van de zaak gebruikte. In deze procedure ging het niet primair om een zieke werknemer, maar om de inrichting van bus. Ook is de auto niet bij de werkgever achter slot en grendel gezet. De Hoge Raad was het in 2016 niet eens met het Gerechtshof, het Gerechtshof gaf onvoldoende inzicht in de gedachtenlijn. De zaak wordt verwezen naar het Gerechtshof in Amsterdam, hier bereikten partijen een compromis ter zitting.

Bron geen bijtelling

Rechtbank Noord - Nederland d.d. 21 oktober 2013

Gerechtshof d.d. 17 juni 2015 (ECLI:NL:GHDHA:2015:2012)

Hoge Raad d.d. 3 juni 2016 (ECLI:NL:HR:2016:1030)

Gerechtshof d.d. 9 februari 2017 (ECLI:NL:GHAMS:2017:428)

Vragen over bijtelling auto van de zaak?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.


Meer weten van geen bijtelling auto van de zaak tijdens ziekte


Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Actueel Coronavirus en belastingen Geen bijtelling auto van de zaak tijdens ziekte

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap