print sitemap zoeken disclaimer contact

Onbelaste vergoedingen optimaliseren?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

WKR Scan binnen uw bedrijf?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Naheffing ontvangen ?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Fooien fiscaal gezien

Fooien in de kroeg

Regelmatig geef ik een fooi in een restaurant of kroeg. Waarom? Als de service goed is, geef ik een fooi, speciaal voor de dame of heer die mij die avond keurig heeft bediend.

Fiscus en fooien

Fooien zijn in principe onbelast voor het personeel. Dit is anders als de werkgever bij het vaststellen van het loon rekening heeft gehouden met de te ontvangen fooien (Fooienbesluit, 17 december 2001, nr. SV/AVF/2001/83222). De basisregeling in de loonbelasting is dat belasting moet worden betaald over "al hetgeen uit dienstbetrekking wordt genoten". De regeling inzake fooien is dus soepel en sportief van de Belastingdienst. Dit kan ook niet anders omdat de werkgever niet altijd van het exacte bedrag van de fooien op de hoogte is. De werknemer moet eigenlijk in zijn aangifte inkomstenbelasting aangeven hoeveel fooi hij heeft ontvangen. Als er een werknemer is die dit doet, hoor ik dit graag, kan het mij niet direct voorstellen.

Fooienbesluit

Dit besluit geldt voor het bedienend personeel in de horeca. Dus niet voor de mensen in de keuken? De wet is in juni 2005 op dit punt aangepast omdat de term "bedienend" voor onduidelijkheid zorgt. Door het coördineren van de begrippen loon voor de premieheffing en belastingheffing komt het fooienbesluit eerdaags te vervallen. Het staat nu in de wet Loonbelasting (artikel 17 uitvoeringsregeling loonbelasting 2001, voor de liefhebber).

De praktijk

In de praktijk zijn fooien een extra beloning. Hoe verdeel je het? Dit is meestal de grootste bron van opwinding binnen een kroeg of restaurant. Een verdeelsleutel per gewerkt uur, wellicht met factor voor de werkzaamheden is veelal de eerlijkste verdeling. In Nederland is het geven van een fooi vrij, op vakantie zie je de fooi onderaan de rekening staan.

Deel deze pagina

Laatste update op 13-01-2013
Artikel gemaakt op 08-07-2005
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Loonbelasting Actueel loonbelasting Fooien fiscaal gezien

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap