Actueel fiscaal nieuws over Corona

print sitemap zoeken disclaimer contact

Vacatures
U bevindt zich hier : Kennisbank Loonbelasting Actueel loonbelasting Fiscaal golfen kan niet

Fiscaal golfen, soms niet en soms wel

Golfen met Belastingdienst

Golfen op kosten van de baas is loon, pas op voor naheffingen! De rechter heeft gesproken, lidmaatschap van golfverenigingen is volgens een tweetal gerechtshoven niet onbelast voor een werknemer. Dat de werkgever de werknemer verzoekt om te gaan golfen om klanten te werven of aan relatiemanagement te doen, maakt hierbij niet uit. De Rechtbank Arnhem heeft op 23 februari 2010 (rolnummer 09/1433) bepaald dat de kosten wel aftrekbaar zijn, de rechters zijn het er dus niet over eens.

In diverse arresten van de Hoge Raad (renpaardenarrest en Cessna arrest) is in het verre verleden gekeken of kosten aftrekbaar zijn of niet.

  • Is het houden van een renpaard zakelijk? Ja, stelde de rechter.
  • Is een vliegtuig voor woon- / werkverkeer zakelijk? Ja mits, stelde de rechter.
  • Is een Ferrari zakelijk? Soms wel soms niet.

Wat zijn de voorwaarden?

  1. Uitgaven niet ten behoeve van de werknemer in privé of de aandeelhouder in privé (bevrediging persoonlijke behoefte).
  2. Kosten moeten een zakelijk doel dienen.
  3. Geen wanverhouding tussen kosten en het doel (zakelijk belang).

Praktijk

Er bereiken mij herhaaldelijk berichten dat de Belastingdienst actief onderzoek heeft ingesteld naar vergoedingen voor het lidmaatschap van een golfvereniging. Makkelijk heffen, de rechter zegt "mag niet" en men brengt vervolgens de leden van een golfclub in kaart en gaat daar naheffen. Als u een vragenbrief van de Belastingdienst ontvangt, schakel dan direct uw adviseur in, of mail

Toelichting

Voor je lol op zondagochtend met een klant gaan golfen? Volgens het Gerechtshof in Amsterdam en Leeuwarden is dit niet zakelijk maar privé. Een knappe vent die mij dat kan uitleggen. Volgens de rechter is het beoefenen van sport en het lidmaatschap van een vereniging iets dat tot de privésfeer van de werknemer behoort. Bij fitness snap ik dit nog, terwijl dit nu weer belastingvrij kan worden verstrekt.

Overige risico's

Als het vergoeden van de contributie van de golfclub niet onbelast mag, hoe zit het dan met de vergoeding voor de contributie van serviceclubs (Rotary, Kiwanis, etc.)? Of de vergoeding voor de businessclub bij uw favoriete voetbalclub? Op basis van oudere uitspraken zit hier ook een risico. Oppassen dus!

Mogelijkheden

Wellicht kunt u als bedrijf een golfclub sponsoren waarbij uw werknemers gratis op de golfbaan terecht kunnen. Of dit werkt staat in de sterren geschreven omdat een rechter hierover nog niet zijn oordeel heeft gegeven. Bladerende in de wettekst voor de Loonbelasting moet het kunnen. Een andere optie is om uw werknemers te verplichten om te gaan golfen, het lijkt dan gewoon op werk en is niet meer vrijwillig. Tenslotte: als er een bedrijfslidmaatschap wordt afgesloten waarbij wisselend werknemers, klanten en prospects naar de golfbaan kunnen, vraag ik mij af of er sprake is van loon.

Bron: Hof Amsterdam 29 april 2004, nr. 02/06357 en Hof Leeuwarden 9 juli 2004, nr. BK2013/02 en Rechtbank Arnhem 23 februari 2010 (09/1433).

In het Financieel Dagblad

Op 11 augustus 2010 verscheen in het Financieel Dagblad een artikel over dit onderwerp, met de titel "Kosten golf soms fiscaal aftrekbaar". In dit artikel wordt gerefereerd aan hetgeen wij over dit onderwerp hebben gepubliceerd en geeft Anqelique Vermeer van ons kantoor haar commentaar. U kunt dit artikel hier lezen.


Auteur(s) van fiscaal golfen kan niet


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv

Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Kennisbank Loonbelasting Actueel loonbelasting Fiscaal golfen kan niet

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap