print sitemap zoeken disclaimer contact

Onbelaste vergoedingen optimaliseren?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

WKR Scan binnen uw bedrijf?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Naheffing ontvangen ?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Studiekosten van de werknemer

De staatssecretaris van Financiën heeft een besluit op papier gezet over de behandeling van studiekosten van een werknemer die door de werkgever zijn voldaan.

Studie in het buitenland

X gaat studeren in de Verenigde Staten. X stelt dat de reiskosten en verzekeringskosten die hiervoor zijn gemaakt aftrekbaar zijn. De inspecteur en het Gerechtshof zijn het niet met de belastingplichtige eens. In artikel 6.27 Wet IB wordt erg strikt bepaald welke kosten wel en niet aftrekbaar zijn, deze lijst is limitatief. Ook is er geen strijdigheid met het gelijkheidsbeginsel en/of evenredigheidsbeginsel.

Nieuwe werkgever vergoedt de door de werknemer te betalen studiekosten

Hierbij is het tijdstip van betaling van essentieel belang. Als de werknemer de studiekosten aan de ex-werkgever betaalt en de nieuwe werkgever vergoedt dit in hetzelfde jaar, dan is de vergoeding belastingvrij. Een aftrekpost in de aangifte inkomstenbelasting van de werknemer is dan niet mogelijk.

Vergoeding studiekosten door werkgever

De werknemer heeft zelf studiekosten betaald en de werkgever vergoedt deze kosten. Mits het echte studiekosten zijn voor zijn werk, dan is de vergoeding belastingvrij. Een aftrekpost in de aangifte inkomstenbelasting is niet mogelijk.

Terugbetaling studiekosten door werknemer

In veel arbeidsovereenkomsten staat dat de werknemer bij vertrek de gemaakte studiekosten moet terugbetalen, veelal van de laatste 1 of 2 jaar. De werknemer mag deze kosten in het jaar van betaling aanmerken als scholingsuitgaven (drempel € 500) en in aftrek brengen op zijn inkomen. Het is ook mogelijk dat de nieuwe werkgever de studiekosten vergoedt aan de oude werkgever. Ook dit kan zonder heffing van loonbelasting plaatsvinden.

Jaarlijkse kosten behoud vliegbrevet aftrekbaar

In een procedure bij het Gerechtshof in Den Haag d.d. 4 april 2017 kwam de vraag aan de orde of de jaarlijkse kosten voor het behoud van een vliegbrevet aftrekbaar zijn als studiekosten. Henk is in 2011 afgestudeerd en is in het bezit van een vliegbrevet. In 2013 claimt Henk een aftrek van ruim € 2.000 als studiekosten. Dit zijn de kosten voor een medische keuring t.b.v. het vliegbrevet., instructies en een theorieles. De kosten voor de medische keuring waren niet aftrekbaar, de rest van de kosten wel (artikel 6.27 Wet Inkomstenbelasting)

Pas op

Als de betalingen niet in hetzelfde jaar plaatsvinden, is er een probleem, er zal dan belastingheffing plaatsvinden.

Deel deze pagina

Laatste update op 19-04-2022
Artikel gemaakt op 13-05-2005
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Loonbelasting Actueel loonbelasting Studiekosten werknemer

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap