print sitemap zoeken disclaimer contact

U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Loonbelasting Actueel loonbelasting Studiekosten werknemer

Onbelaste vergoedingen optimaliseren?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

WKR Scan binnen uw bedrijf?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Naheffing ontvangen ?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Studiekosten van de werknemer

De staatssecretaris van Financiën heeft een besluit op papier gezet over de behandeling van studiekosten van een werknemer die door de werkgever zijn voldaan.

Nieuwe werkgever vergoedt de door de werknemer te betalen studiekosten

Hierbij is het tijdstip van betaling van essentieel belang. Als de werknemer de studiekosten aan de ex-werkgever betaalt en de nieuwe werkgever vergoedt dit in hetzelfde jaar, dan is de vergoeding belastingvrij. Een aftrekpost in de aangifte inkomstenbelasting van de werknemer is dan niet mogelijk.

Vergoeding studiekosten door werkgever

De werknemer heeft zelf studiekosten betaald en de werkgever vergoedt deze kosten. Mits het echte studiekosten zijn voor zijn werk, dan is de vergoeding belastingvrij. Een aftrekpost in de aangifte inkomstenbelasting is niet mogelijk.

Terugbetaling studiekosten door werknemer

In veel arbeidsovereenkomsten staat dat de werknemer bij vertrek de gemaakte studiekosten moet terugbetalen, veelal van de laatste 1 of 2 jaar. De werknemer mag deze kosten in het jaar van betaling aanmerken als scholingsuitgaven (drempel € 500) en in aftrek brengen op zijn inkomen. Het is ook mogelijk dat de nieuwe werkgever de studiekosten vergoedt aan de oude werkgever. Ook dit kan zonder heffing van loonbelasting plaatsvinden.

Jaarlijkse kosten behoud vliegbrevet aftrekbaar

In een procedure bij het Gerechtshof in Den Haag d.d. 4 april 2017 kwam de vraag aan de orde of de jaarlijkse kosten voor het behoud van een vliegbrevet aftrekbaar zijn als studiekosten. Henk is in 2011 afgestudeerd en is in het bezit van een vliegbrevet. In 2013 claimt Henk een aftrek van ruim € 2.000 als studiekosten. Dit zijn de kosten voor een medische keuring t.b.v. het vliegbrevet., instructies en een theorieles. De kosten voor de medische keuring waren niet aftrekbaar, de rest van de kosten wel (artikel 6.27 Wet Inkomstenbelasting)

Pas op

Als de betalingen niet in hetzelfde jaar plaatsvinden, is er een probleem, er zal dan belastingheffing plaatsvinden.


Meer weten van studiekosten werknemer


Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Loonbelasting Actueel loonbelasting Studiekosten werknemer

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap