print sitemap zoeken disclaimer contact

Onbelaste vergoedingen optimaliseren?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

WKR Scan binnen uw bedrijf?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Naheffing ontvangen ?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Chauffeurs zijn ondernemer en niet in dienstbetrekking

De heer X is eigenaar van een transportbedrijf. De heer X heeft zijn activiteiten ondergebracht in een B.V. Bij het uitvoeren van de werkzaamheden wordt gewerkt met eigen mensen maar ook met ZZP'ers, uitzendbureaus, familieleden en een stichting. Eigenlijk maakte het X niet uit wie er zou rijden als de vracht maar tijdig wordt bezorgd.

Zowel de Rechtbank Gelderland als het Gerechtshof Arnhem kwamen tot de conclusie dat er geen sprake is van een dienstbetrekking tussen het transportbedrijf en de mensen (bestuurders) uit de stichting of zijn familieleden. Het maakte de transportondernemer namelijk niet uit wie er zou rijden, het onderdeel "persoonlijk arbeid verrichten" ontbreekt hiermee en derhalve is er geen sprake van een dienstbetrekking.

Bedrijven gezond maken door werken met ondernemers

De verplichtingen die een ondernemer heeft door het in dienstbetrekking nemen van werknemers worden door veel ondernemers als "erg veel" ervaren. De kosten (pensioen, ziekte, premies, etc.) zijn substantieel en daarnaast kan de onderneming lastiger groeien en / of krimpen. Dit is ook vaak de reden om te gaan werken met zelfstandige ondernemers of externe partijen. Het risico van "dienstbetrekking of niet" komt dan wel direct naar voren.

Nieuwe structuur voor ondernemers (noot fiscaal jurist)

Wij adviseren op dit moment regelmatig ondernemers die vanuit een "werknemersorganisatie" langzaam toegroeien naar een flexibele organisatie met een "pool van mensen / ondernemers".

Deze vorm van werken komt vaak voor binnen de zorg, kinderopvang, transportwereld, etc. Derhalve sectoren waarbij de factor arbeid een groot deel uitmaakt van de kosten. Doordat er met ondernemers wordt gewerkt ontstaan er een aantal voordelen:

  • grotere betrokkenheid;
  • concurrentie stap voor (lagere kostprijs);
  • hogere winstgevendheid voor de onderneming;
  • door ondernemersaftrek hoger inkomen voor de ondernemer;
  • flexibiliteit.

Bron chauffeurs niet in dienstbetrekking

Rechtbank Gelderland d.d. 18 juni 2013.

Gerechtshof Arnhem Leeuwarden d.d. 20 mei 2014.

Meer weten van chauffeurs zijn ondernemer

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Loonbelasting Actueel loonbelasting Chauffeurs zijn ondernemer

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap