print sitemap zoeken disclaimer contact

Nieuwe corona-maatregelen

Op 14 december 2020 is een nieuwe lockdown aangekondigd. De eerder aangekondigde fiscale en financiële maatregelen zijn daarom aangepast, een overzicht van de aanpassingen. De aanpassingen zijn 15 en 18 december 2020 bekend gemaakt.

NOW-regeling

De loonkostensubsidie wordt vanaf 2021 NIET versoberd. Vergoeding loonkosten wordt 80% in plaats van 70%. Minimale omzetverlies wordt 20% (in plaats van de eerste aangekondigde 30%). Als u de NOW 3.0 te laag hebt aangevraagd, kunt u deze normaal niet aanpassen, dit kan pas bij de definitieve aanvraag. Na contact met het UWV is gebleken dat u contact kunt opnemen met het UWV, de NOW 3.0 wordt dan handmatig aangepast. Aanpassing moet wel voor 28 december 2020.

Heeft u geen NOW 2 aangevraagd dan kunt u wel NOW 3 aanvragen, hierbij moet het omzetverlies ingaan op 1 oktober, 1 november of 1 december 2020.

Heeft u hulp nodig, neem dan gerust contact op.

Corona-check of controle van uw aanvraag

Wij willen bedrijven in Twente helpen. Daarom hebben wij een speciale dienst bedacht voor alle bedrijven in Twente (Noaberschap). De corona-check !

 • Uw bedrijf moet ineens dicht en welke mogelijkheden zijn er voor u?
 • Op welke compensatieregelingen heb ik recht?
 • Heb ik mijn TVL-aanvraag goed ingevuld?
 • Klopt mijn NOW-aanvraag?

Voor al uw vragen stuur een e-mail aan corona@jongbloed.tv of bel ons !

TVL-regeling

De regeling voor de vergoeding van vaste lasten wordt ook beter. De regeling blijft openstaan voor alle bedrijven / sectoren. Het omzetverlies moet 30% bedragen (was 40%). Bedrijven krijgen ook een groter deel van hun vaste lasten vergoed, dit was 50% en wordt maximaal 70%. Het plafond van € 90.000 blijft gelijk.

Uitstel van betaling Belastingdienst

Uitstel wordt verlengd van 31 december 2020 tot 1 april 2021.

TOZO-regeling

De beperkte vermogenstoets voor de TOZO-regeling gaat later in werking, namelijk pas vanaf 1 april 2021. Deze regeling is voor alle ondernemers, dus ook ZZP'ers.

Regeling voor starters

Er komt wellicht een regeling voor startende ondernemers. De reden is simpel: deze ondernemers hebben nergens recht op omdat vergelijkende omzet - die bij de compensatieregelingen als referentiekader voor omzetverlies wordt gebruikt - ontbreekt. Voorlopig heeft de staatssecretaris aangegeven dat het bedenken van een dergelijke regeling lastig is. Afwachten dus.

Regeling voorraadsubsidie gesloten detailhandel

Er komt een regeling voor ondermeer winkeliers die hun voorraad in waarde zien dalen door de sluiting. De maximale vergoeding bedraagt € 20.160 euro per bedrijf. De vergoeding is van toepassing als sprake is van een omzetverlies van 30%. Deze vergoeding komt bovenop de TVL regeling (zie boven). Uitbetaling zal plaatsvinden per midden januari 2021. De vergoeding is vrijgesteld van VPB en IB. Verdere informatie over deze regeling treft u hier aan.

Voorbeeld vergoedingen corona detailhandel

Een winkel (bijvoorbeeld een kledingzaak) met €70.000 omzet per maand en een loonsom van € 6.000 per maand en € 7.500 aan vaste lasten per maand krijgt bij 30% omzetverlies (ongeveer) de volgende subsidies:

 • NOW € 7.500 (bij 80% omzetverlies € 19.000)
 • Voorraad subsidie € 1.700 (bij 80% omzetverlies € 5.750)
 • TVL regeling € 4.500 (bij 80% omzetverlies € 15.000), vaste lasten percentage 15% 

Overige maatregelen

Een aantal maatregelen wordt verlengd tot 1 april 2021:

 1. BTW 0% tarief voor mondkapjes.
 2. Administratieve verplichtingen inzake loonheffingen.
 3. Grenswerkers Duitsland en België.
 4. Vrijstelling Duitse uitkeringen.
 5. Toeslag in kosten voor kinderopvang (evenzo als in maart 2020)
 6. Verlaagd BTW tarief voor online sportlessen
 7. Behoud recht op hypotheekrenteaftrek bij hypotheekpauze.
 8. Bijzonder uitstel van betaling voor aantal zakelijke belastingen.

Nieuwe maatregelen

Er zijn ook een paar nieuwe maatregelen die ingaan op 1 januari 2021:

 1. BTW 0% tarief voor corona-vaccins en corona testkits.
 2. Opslag / vergoeding horeca inzake voorraad / aanpassingskosten is vrijgesteld voor winstbelasting (inkomstenbelasting en / of vennootschapsbelasting).

Vragen over corona-maatregelen?

Stuur een e-mail aan corona@jongbloed.tv of bel met één van onze adviseurs.

Bron corona maatregelen

Overzicht financiele regelingen corona periode

Vragen over NOW of TVL?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 21-12-2020
Artikel gemaakt op 15-12-2020
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Actueel Coronavirus en belastingen Fiscaal advies crisis Nieuwe maatregelen corona

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap