print sitemap zoeken disclaimer contact

Spanje

Bij ons op kantoor adviseren wij regelmatig belastingplichtigen over een mogelijke emigratie en/of het opzetten van een bedrijf in Spanje. Als u een vraag hierover heeft, kunt u hem geheel vrijblijvend e-mailen. Spanje is voor Nederlanders en Belgen het meest populaire land voor een (tweede) woning. In dit onderdeel treft u diverse artikelen aan over het kopen van een (vakantie) woning, de fiscaliteit in Spanje en een mogelijke emigratie.

Algemeen

De officiële naam is Reino de España, er wonen dik 47 miljoen mensen en het land is 12,5 keer zo groot als Nederland. Spanje is evenzo als Nederland een Monarchie. De hoofdstad is Madrid en daarnaast zijn er diverse grote tot zeer grote steden. De prijzen zijn er nog steeds gunstig en benzine, sterke drank en sigaretten zijn er goedkoop. Het leven is iets goedkoper dan in Nederland. Door de economische crisis zijn de woningprijzen in veel regio's gigantisch gedaald. Ook de werkloosheid is hoog.

Wonen in Spanje

Het wonen in Spanje bevalt de meeste mensen goed. Het kopen van een woning aldaar noopt u veelal tot het eerst verdiepen in de markt. Er zijn vele niet betrouwbare makelaarskantoren, maar gelukkig ook voldoende – veelal Nederlands sprekende – adviseurs die hun vak begrijpen. Er bestaat in Spanje, evenals in elk ander Europees land, een aantal belastingen. Er zijn aankoopbelastingen, jaarlijkse onroerendgoedbelasting, inkomstenbelasting, wegenbelasting en nog meer. Spanje kent daarnaast een vermogensbelasting die een tijdje afgeschaft is geweest. Spanje is belastingtechnisch opgedeeld in autonome regio's, voor Ibiza en de Canarische Eilanden geldt zelfs een speciaal regime. Vrijstellingen en tarieven kunnen per regio enorm verschillen. Zo kent de regio Madrid bijvoorbeeld een algehele vrijstelling voor de vermogensbelasting.

Praktijk ervaring Spanje

Onze fiscalisten komen regelmatig in Spanje en werken dan samen met lokale partijen, hierbij kunt u denken aan notarissen, advocaten en accountants.  Belangrijke aandachtspunten bij het kopen van een (vakantie) woning zijn:

  • Koopt u prive of via een (spaanse) rechtspersoon
  • Wilt u een hypotheek in Spanje aangaan
  • Is de verkoper eigenaar van de grond / opstallen die worden verkocht
  • Zijn er nog schulden op de grond / opstallen gevestigd
  • Is de kadastrale informatie gelijk aan de eigendomspapieren (Escritura) van de verkoper
  • Is er een energie certificaat (CEE). Zonder certificaat is verkoop niet mogelijk (sinds 2013)
  • Controleer schulden aan de bank, belastingdienst, gemeente en nutsbedrijven.

Meer weten van spanje

Deel deze pagina

Laatste update op 07-12-2022
Artikel gemaakt op 25-10-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie Spanje

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap