Actueel fiscaal nieuws over Corona

print sitemap zoeken disclaimer contact

Vacatures
U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie Spanje Rijbewijs in Spanje

Nederlands rijbewijs in Spanje

Zodra u een verblijfsvergunning heeft, stellen de Spaanse autoriteiten dat u binnen 6 maanden uw rijbewijs ofwel laat registreren in Spanje, of omzetten naar een Spaans rijbewijs (zgn. canje del carnet). Dit kunt u doen bij de Jefatura Provicincial de Tráfico (in Madrid gevestigd aan: Arturo Soria, 143). Als u dit niet doet, krijgt u een boete en daar zijn ze gek op in Spanje. In sommige gevallen (rijbewijs uit ander land dan Nederland) moet u opnieuw een rijexamen in Spanje afleggen.

Spaanse regeling in strijd met EU-recht

De Spaanse regeling is in strijd met Europese wetgeving. De EU stelt hierover:

U hoeft uw Nederlands rijbewijs in Spanje niet te laten registeren. De verplichte registratie van een door een andere lidstaat afgegeven rijbewijs is in strijd met artikel 1, lid 2, van Richtlijn 91/439/EEG, die door Richtlijn 2006/126/EG zal worden ingetrokken (zaken C-195/02, r.o. 55 en C-246/00).

Vorenstaande is ons medegedeeld door een lezer die deze vraag heeft voorgelegd aan de Europese Ombudsman. Neemt u dit formulier mee voor de politieagent !

Verlenging rijbewijs

Verloopt uw Nederlandse rijbewijs en bent u officieel woonachtig in Spanje (en niet meer ingeschreven in Nederland), dan dient u verlenging van het rijbewijs aan te vragen bij Tráfico. U krijgt dan een Spaans rijbewijs.

N.B. Aangezien het niet meer verplicht is de Spaanse verblijfsvergunning te hebben, dient u door middel van de inschrijving bij de gemeente (empadronamiento), alsmede bijvoorbeeld een bankafschrift of huurcontract, te kunnen aantonen dat u woonachtig bent in Spanje.


Auteur(s) van rijbewijs in spanje


mr. drs. S. van den Elst (Sanne).
Fiscaal jurist,

088 027 00 00
s.vandenelst@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Landendesk Landeninformatie Spanje Rijbewijs in Spanje

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap