print sitemap zoeken disclaimer contact

Uw auto in Spanje

U kunt in Nederland een auto kopen en deze zonder bpm en btw importeren in Spanje. U moet dan in Spanje de btw betalen (18%). Neemt u uw auto vanuit Nederland mee naar Spanje, dan dient u deze uit te schrijven bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Hierdoor stopt de motorrijtuigenbelasting en kunt u de verzekering ook stopzetten. Neemt u alle papieren (ook kopie deel 3) mee naar de RDW. Uw auto krijgt tijdelijke uitvoerkentekenplaten die 2 weken geldig zijn. U dient dus bij aankomst in Spanje ervoor te zorgen dat het Spaanse kenteken binnen deze termijn aangevraagd wordt. Dit kan bij de Jefatura Provincial de Tráfico (in Madrid: Calle Arturo Soria, 143). Soms is het voordelig de verzekering in Nederland te laten doorlopen. Dit kan bij een RDW-teststation bij u in de buurt of het hoofdkantoor in Veendam.

Gaat het om een nieuw (binnen de EU) aangeschafte auto, dan dient u de aankoopfactuur zonder btw te tonen (de btw wordt betaald in Spanje). Gaat het om een tweedehands auto, dan dient u de aankoopfactuur met een gelegaliseerde handtekening van de verkoper te kunnen tonen.

Daarnaast bent u een registratiebelasting verschuldigd bij import van een auto welke is gebaseerd op basis van CO2-uitstoot. Het tarief verschilt per autonome regio. Indien de autonome regio geen eigen tarief heeft vastgesteld, geldt het landelijke tarief. De landelijke tarieven bedragen:

- auto's met minder dan 120 g/km CO2-uitstoot: 0%;

- auto's tussen 120 g/km en 160 g/km CO2-uitstoot: 4,75%;

- auto's tussen 160 g/km en 200 g/km CO2-uitstoot: 9,75%;

- auto's meer dan 200 g/km CO2-uitstoot en auto's zonder opgave van CO2-uitstoot: 14,75%.

Kopers van nieuwe auto's die minder dan 149 g/km CO2-uitstoot hebben krijgen een stimulans van € 2.000 (waarvan 50% wordt betaald door de fabrikant), indien ze een auto hebben die 10 jaar of ouder is (of die meer heeft gereden dan 250.000 km) en deze auto gelijktijdig wordt gesloopt.

Om een auto te kunnen aanschaffen in Spanje terwijl u niet officieel resident bent, dient u een NIE-nummer aan te vragen. Overleg dit met de ambassade in Spanje. Wilt u de invoer en het aanvragen van Spaanse nummerborden zelf doen, raadpleegt u dan de Engelstalige versie van de website van de Dirección General de Tráfico.

Deel deze pagina

Laatste update op 26-01-2022
Artikel gemaakt op 25-10-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie Spanje Auto in Spanje

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap