Actueel fiscaal nieuws over Corona

print sitemap zoeken disclaimer contact

Vacatures
U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie Spanje Huis in Spanje - Costa del Drama

Huis in Spanje

Costa del Drama

Belastingen in Spanje zijn voor inwoners en niet-inwoners geheel anders. Volgens de EU mag dit niet en er komt dus een procedure.

Belastingen op arbeid

Als u in Spanje woont, zult u merken dat de tarieven ongeveer gelijk zijn met Nederland (maximaal 48%). Sommige pensioenen en uitkeringen (WAO) worden vriendelijk belast. Bepaalde arbeidsinkomsten van niet-inwoners worden zwaarder belast dan het inkomen van de Spanjaard (of de in Spanje wonende Nederlander). In sommige gevallen zijn niet-inwoners 20% meer aan belastingen kwijt.

Woningen in Spanje

Naast overheidsbelastingen zijn er ook gemeentelijke belastingen die wij in Nederland niet kennen. Hypotheekrente is beperkt aftrekbaar, tot zo’n € 1.900 per jaar kan rente worden afgetrokken.

Als inwoners van Spanje verhuizen, gaat dit meestal zonder noemenswaardige belastingheffing over de boekwinst. Het is dan wel van belang dat men het ene huis verkoopt en het andere koopt, en niet in woningen handelt. Niet-inwoners daarentegen betalen een vast tarief van 35% over de winst.

Niet-inwoners kennen tevens een soort huurwaardeforfait, Spanjaarden hebben hier niks mee van doen. Over 2% van de waarde moet de niet-inwoner 25% belasting betalen. Bij verhuur moet u over de huurinkomsten 25% belasting betalen.

Over de waardestijging van de grond moet u altijd (inwoner of niet) belasting betalen aan de gemeente. Geen spannende percentages (en per gemeente anders) maar dan toch, u moet wel betalen.

Stelen van niet-inwoners?

De Europese Commissie wil de discriminatie opheffen, dit is een belemmering voor het vrije verkeer van werknemers binnen de EU. De zaak wordt voorgelegd aan het EG Hof. Over een maand of 10 zal er duidelijkheid zijn, voor de tussenliggende periode moet u wel bezwaar maken tegen de (als niet-inwoner) betaalde belastingen.

Bron:  Europese Commissie, 16-01-1006, nr. IP/06/43.

Meer weten van huis in spanje - costa del dramaAuteur(s) van huis in spanje - costa del drama


mr. drs. S. van den Elst (Sanne).
Fiscaal jurist,

088 027 00 00
s.vandenelst@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Landendesk Landeninformatie Spanje Huis in Spanje - Costa del Drama

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap