print sitemap zoeken disclaimer contact

Verkoop woning Spanje

Tweede huis in Spanje verkocht? Vraag 20% belasting terug!

Voor wie?

Hebt u in de periode april 2005 tot en met december 2006 uw tweede woning in Spanje verkocht, dan kunt u wellicht nog 20% belasting terugvragen in Spanje. Mocht u vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kunt u contact opnemen met Dennis Jongbloed.

Hoe steekt het in elkaar?

Er zijn de nodige Nederlanders die een tweede huis hebben in een ander land. Spanje is een zeer goed land om tijdelijk te overwinteren of om juist zomers te genieten van vooral de zonovergoten kust.

Maar na een aantal jaren wil de gemiddelde Nederlander dan toch wel weer eens iets anders. De kust kennen ze en graag wordt dan een nieuw stukje Spanje ontdekt, met als gevolg dat de woning wordt verkocht.

Voor deze particuliere verkopers van het (tweede) huis in Spanje is het nu tijd om een aantal zaken te checken.

Wat is nu het geval? In het verleden behandelde Spanje-residenten en niet-residenten verschillend in de belastingheffing. Een resident betaalde 15% vermogenswinstbelasting, een niet-resident 35% over de meerwaarde van de woning bij verkoop. De Europese Commissie heeft Spanje op de vingers getikt over deze ongelijke behandeling en Spanje heeft daarop per 1 januari 2007 de wet gewijzigd, zodat de heffing bij iedereen 18% is.

Echter, iedereen die het tweede huis vóór 2007 heeft verkocht, kan dus ten onrechte teveel belasting hebben betaald in Spanje. De praktijk leert ons dat lang niet altijd de vermogenswinstbelasting van 35% is betaald in Spanje, zeker niet als er geen nieuw tweede huis is gekocht en de verdere banden met Spanje zijn verbroken.

Conclusie

Hebt u de hogere vermogenswinstbelasting van 35% wel afgedragen als niet-resident, dan kunt u het verschil van het teveel betaalde nog steeds terugvragen bij de Spaanse belastingdienst. U moet dan uiteraard kunnen aantonen dat u aangifte hebt gedaan in Spanje en de belasting ook werkelijk hebt betaald. In Spanje kan dit tot 4 jaar terug. Dus hebt u uw tweede huis in Spanje verkocht in de periode apil 2005 tot en met december 2006, vraag dan de 20% teveel betaalde vermogenswinstbelasting terug.

Spaans onroerend goed in een Nederlandse rechtspersoon

Ook hier is in de toekomst wellicht belasting terug te halen. Spanje heft namelijk 3% belasting over de kadastrale waarde van een onroerend goed dat in bezit is van een niet in Spanje gevestigde rechtspersoon. Te denken valt aan een Nederlandse B.V. met onroerend goed in Spanje. In februari 2008 heeft de Europese Commissie aangegeven dat Spanje ook dit soort ongelijke behandelingen moet opheffen. Maak dus in ieder geval bezwaar tegen de betaalde aanslagen van de afgelopen 4 jaar.

Deel deze pagina

Laatste update op 26-01-2022
Artikel gemaakt op 05-06-2008
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie Spanje Verkoop woning Spanje

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap