print sitemap zoeken disclaimer contact

Duitsland

Nederland en Duitsland wijzigen belastingverdrag

Het belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland wordt gewijzigd zodat grenswerkers jaarlijks maximaal 34 dagen thuis kunnen werken zonder dat zij over hun inkomen belasting hoeven te betalen in beide landen. Nu is 34 dagen niet echt veel, dus beide landen praten nog even verder over verdere mogelijkheden.

Thuiswerkregeling bij wonen in Nederland en werken in Duitsland

Als een werknemer woont in Nederland en werkt voor een werkgever in Duitsland, dan is dit loon belast in Duitsland. Als deze werknemer 1 dag thuis gaat werken, dan moet er meteen belasting worden betaald in et woonland Nederland. Dat geldt ook andersom. Dat leidt tot veel administratieve romslomp. Door de wijziging van het belastingverdrag met Duitsland kunnen deze werknemers jaarlijks maximaal 34 dagen thuiswerken waarbij het heffingsrecht volledig blijft bij het land waar de werkgever is gevestigd. Dit geldt voor zowel medewerkers binnen het bedrijfsleven als binnen de overheid.

Met Duitsland is afgesproken dat er sprake is van een thuiswerkdag als meer dan 30 minuten per dag wordt thuisgewerkt. De wijziging van het belastingverdrag is een eerste stap om de situatie rondom thuiswerken te verbeteren.

Intentieverklaring thuiswerkregeling verdrag Duitsland Nederland

Niet alle werknemers hebben profijt van de nieuwe thuiswerkregeling. Bijvoorbeeld mensen die een werkgever in Duitsland hebben en structureel 1 รก 2 dagen per week thuiswerken. Die komen snel over de 34 dagen heen. Ook voor hen wil Nederland een oplossing vinden en daarom is samen met Duitsland een intentieverklaring ondertekend waarin is afgesproken om op termijn door te praten over een thuiswerkregeling met meer dan 34 werkdagen per kalenderjaar. Daarbij willen beide landen, waar mogelijk, ook meer zekerheid bieden aan werkgevers over de fiscale gevolgen van het thuiswerken.

Noot inzake ingangsdatum wijziging belastingverdrag Duitsland

Voordat de wijziging van het belastingverdrag in werking treedt, wordt het verdrag eerst aan de Raad van State voorgelegd, waarna deze ter goedkeuring naar het parlement wordt gestuurd. Ook het Duitse parlement moet akkoord gaan met de wijziging.

Bron Belastingverdrag Nederland Duitsland

Mededeling Rijksoverheid d.d. 14 april 2025

Belastingverdrag Nederland en Duitsland

Zakendoen in Duitsland en belastingheffing?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 05-05-2025
Artikel gemaakt op 05-05-2025
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie Duitsland Wijziging belastingverdrag Duitsland

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap