Actueel fiscaal nieuws over Corona

print sitemap zoeken disclaimer contact

Vacatures
U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Werknemer Fiets van de zaak in 2020

Fiets van de zaak in 2020

De regels omtrent de fiets van de zaak zijn bijna complexer dan de regels voor een auto van de zaak. Na afschaffing van de regeling inzake de "fiets van de zaak" en invoering van de werkkostenregeling is de wereld er in fietsland niet eenvoudiger op geworden. Welke opties zijn er nog anno 2019? Hoe ziet de nieuwe regeling in 2020 eruit?

Fietsregeling in 2020

In 2020 worden de regels voor een ter beschikking gestelde fiets een stuk eenvoudiger. Werkgevers die een normale fiets of elektrische fiets ter beschikking stellen aan een werknemer kunnen gebruik maken van een nieuwe forfaitaire regeling. Er komt  een bijtelling van 7% per jaar voor het privégebruik van de (elektrische) fiets. Dit is een eenvoudige regeling die lijkt op de regeling voor de auto van de zaak. De bijtelling moet worden toegepast ove de consumentenprijs inclusief accessoires. De consumentenprijs van een fietskunt u hier vinden.

Fiets en auto van de zaak

Een Fiets van de zaak mag naast een auto van de zaak aan een werknemer of DGA ter beschikking worden gesteld

Leasefiets in 2020

Evenzo als bij de auto van de zaak is het ook mogelijk om voor de fiets van de zaak een lease af te sluiten. Via deze route kunt u een fiscaal voordelige arbeidsvoorwaarden introduceren binnen uw bedrijf.

Omzetbelasting en fiets van de zaak

De omzetbelasting bij de aankoop van een fiets van de zaak is verrekenbaar tot een maximaal bedrag van € 749 inclusief BTW. Als de fiets duurder is dan is de hogere BTW niet verrekenbaar.

Voorbeeld fietsregeling in 2020

Een fiets kost € 1.000, jaarlijks moet € 70 als loon worden gezien. Netto kost dit ongeveer € 30 voor de werknemer. De werkgever mag hierbij alle (onderhouds)kosten en de aanschaf voor zijn rekening nemen.

Bij een privéfiets mag de werkgever voor alle woon-werk en zakelijke kilometers € 0,19 per kilometer vergoeden. De privéfiets kan worden vergoed binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling.

Fiets van de werkgever in 2019

De fiets van de zaak of leasefiets is nog steeds een lastige regeling. U moet de waarde van het privégebruik uitrekenen en dit als loon zien en hierover is dan loonheffing verschuldigd. De insteek kan zijn, dat de privékilometers worden bijgehouden en dat hiervoor een kilometerprijs wordt berekend. Al met al ... dit wordt niks en is veel te lastig.

Fiets van de werknemer

Als een werknemer voor zakelijke kilometers en / of woon-werkverkeer gebruik maakt van zijn eigen fiets, dan mag de werkgever belastingvrij € 0,19 per kilometer belastingvrij vergoeden. Het maakt dus niet uit hoe de werknemer de zakelijke kilometers maakt, per fiets, scooter of auto.

Werkkostenregeling en fiets

De regeling inzake de fiets van de zaak die we kenden vóór de werkkostenregeling bestaat niet meer (zie onder). Wat nog wel kan is dat de werknemer salaris, vakantiegeld, overuren of verlofdagen gaat inleveren en hiervoor een fiets van de zaak krijgt. De volledige waarde van de fiets (de factuur) valt dan in de werkkostenregeling (vrije ruimte). Als deze vrije ruimte al wordt gebruikt, dan is de werkgever hierover 80% eindheffing verschuldigd. Om deze eindheffing te voorkomen kunt u met uw werknemers afspreken dat uitruilen via een cafetariaregeling enkel mogelijk is binnen de vrije ruimte.

Lening voor fiets

Een werkgever kan een lening verstrekken aan zijn werknemer die de werknemer kan gebruiken voor de aankoop van een (elektrische) fiets. Over de lening moet normaal rente worden berekend. Bij een lening voor een fiets mag dit gelukkig renteloos. De lening kan dan worden afgelost via een belastingvrije vergoeding voor zakelijke / woon-werkkilometers met de fiets.

Risico

Let op de mogelijke beperking van vooraftrek BTW.

Tip

In voorkomende gevallen mag de werkgever bij een privéfiets € 0,19 per kilometer vergoeden voor woon-werk of zakelijke fietskilometers. Een eenvoudig rekensommetje leert dat de nieuwe leaseregeling voor fietsen vaak voordeliger is, tenzij de werknemer veel zakelijke kilometers "doorbrengt" op zijn fiets.

Vragen over fiscaal voordelig belonen van werknemers?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?


Opmerkingen/vragen


Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.Meer weten van fiets van de zaak in 2020Auteur(s) van fiets van de zaak in 2020


mr. D.J.B. Jongbloed (Dennis).
Fiscaal jurist,

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Marco Bik ().
Fiscaal jurist,

088 027 00 00
m.bik@jongbloed.tv

Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Fiscale tips Werknemer Fiets van de zaak in 2020

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap