print sitemap zoeken disclaimer contact

Fiets van de zaak

De regels omtrent de fiets van de zaak zijn bijna complexer dan de regels voor een auto van de zaak. Na afschaffing van de regeling inzake de "fiets van de zaak" en invoering van de werkkostenregeling is de wereld er in fietsland niet eenvoudiger op geworden. Welke opties zijn er nog anno 2019? Hoe ziet de nieuwe regeling in 2020 eruit?

Fiets van de zaak 2023

Om de regeling (en bewijslast) bij een vaste reiskostenvergoeding voor situaties met een fiets van de zaak en een prive vervoermiddel eenvoudiger te maken is het mogelijk dat werkgever en werknemer hierover schriftelijke afspraken maken. De afspraken moeten worden afgestemd op de feiten en de persoonlijke omstandigheden van de werknemer. De regeling is in deze kamerbrief uitgewerkt.

Fietsregeling in 2021

In 2020 worden de regels voor een ter beschikking gestelde fiets een stuk eenvoudiger. Werkgevers die een normale fiets of elektrische fiets ter beschikking stellen aan een werknemer kunnen gebruik maken van een nieuwe forfaitaire regeling. Er komt  een bijtelling van 7% per jaar voor het privégebruik van de (elektrische) fiets. Dit is een eenvoudige regeling die lijkt op de regeling voor de auto van de zaak. De bijtelling moet worden toegepast ove de consumentenprijs inclusief accessoires. De consumentenprijs van een fiets kunt u hier vinden.

Fiets en auto van de zaak

Een Fiets van de zaak mag naast een auto van de zaak aan een werknemer of DGA ter beschikking worden gesteld

Leasefiets in 2021

Evenzo als bij de auto van de zaak is het ook mogelijk om voor de fiets van de zaak een lease af te sluiten. Via deze route kunt u een fiscaal voordelige arbeidsvoorwaarden introduceren binnen uw bedrijf.

Omzetbelasting en fiets van de zaak

De omzetbelasting bij de aankoop van een fiets van de zaak is verrekenbaar tot een maximaal bedrag van € 749 inclusief BTW. Als de fiets duurder is dan is de hogere BTW niet verrekenbaar.

Voorbeeld fietsregeling in 2021

Een fiets kost € 1.000, jaarlijks moet € 70 als loon worden gezien. Netto kost dit ongeveer € 30 voor de werknemer. De werkgever mag hierbij alle (onderhouds)kosten en de aanschaf voor zijn rekening nemen.

Bij een privéfiets mag de werkgever voor alle woon-werk en zakelijke kilometers € 0,19 per kilometer vergoeden. De privéfiets kan worden vergoed binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling.

Fiets van de werkgever in 2019

De fiets van de zaak of leasefiets is nog steeds een lastige regeling. U moet de waarde van het privégebruik uitrekenen en dit als loon zien en hierover is dan loonheffing verschuldigd. De insteek kan zijn, dat de privékilometers worden bijgehouden en dat hiervoor een kilometerprijs wordt berekend. Al met al ... dit wordt niks en is veel te lastig.

Fiets van de werknemer

Als een werknemer voor zakelijke kilometers en / of woon-werkverkeer gebruik maakt van zijn eigen fiets, dan mag de werkgever belastingvrij € 0,19 per kilometer belastingvrij vergoeden. Het maakt dus niet uit hoe de werknemer de zakelijke kilometers maakt, per fiets, scooter of auto.

Werkkostenregeling en fiets

De regeling inzake de fiets van de zaak die we kenden vóór de werkkostenregeling bestaat niet meer (zie onder). Wat nog wel kan is dat de werknemer salaris, vakantiegeld, overuren of verlofdagen gaat inleveren en hiervoor een fiets van de zaak krijgt. De volledige waarde van de fiets (de factuur) valt dan in de werkkostenregeling (vrije ruimte). Als deze vrije ruimte al wordt gebruikt, dan is de werkgever hierover 80% eindheffing verschuldigd. Om deze eindheffing te voorkomen kunt u met uw werknemers afspreken dat uitruilen via een cafetariaregeling enkel mogelijk is binnen de vrije ruimte.

Lening voor fiets

Een werkgever kan een lening verstrekken aan zijn werknemer die de werknemer kan gebruiken voor de aankoop van een (elektrische) fiets. Over de lening moet normaal rente worden berekend. Bij een lening voor een fiets mag dit gelukkig renteloos. De lening kan dan worden afgelost via een belastingvrije vergoeding voor zakelijke / woon-werkkilometers met de fiets.

Risico

Let op de mogelijke beperking van vooraftrek BTW.

Tip

In voorkomende gevallen mag de werkgever bij een privéfiets € 0,19 per kilometer vergoeden voor woon-werk of zakelijke fietskilometers. Een eenvoudig rekensommetje leert dat de nieuwe leaseregeling voor fietsen vaak voordeliger is, tenzij de werknemer veel zakelijke kilometers "doorbrengt" op zijn fiets.

Fiscaal advies bedrijf

Naast de fiets van de zaak zijn er nog veel meer fiscaal vriendelijke beloningsvormen. Vrijwel wekelijks helpen wij ondernemers of DGA’s met fiscale adviezen. Het meest gekozen advies is de fiscale scan (fiscale adviezen op meer dan 100 onderdelen binnen uw bedrijf) of een toetsing van de werkkostenregeling (de WKR scan) .  Ook adviseren wij vele ondernemers bij boekenonderzoeken, bezwaar- beroepsprocedures, emigraties en het verkopen van hun onderneming. Interesse? Neem contact op of stuur een email, wij nemen dan binnen 48 uur contact met u op.

Vragen over fiscaal voordelig belonen van werknemers?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 08-02-2023
Artikel gemaakt op 22-08-2019
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Werknemer Fiets van de zaak

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap