print sitemap zoeken disclaimer contact

Consumpties op werk en belastingen

De consumpties die een werkgever verstrekt op de werkplek (en die geen maaltijden zijn) worden op nihil gewaardeerd. Hierbij kunt u denken aan koffie, snacks, thee, soep, gebak, fruit en bijvoorbeeld een andere kleine versnapering. Als een maaltijd wordt verstrekt is de nihilwaardering niet van toepassing

Personeelsfeest en belastingen

Consumpties tijdens een jubileum of personeelsfeest op de werkplek mag de werkgever ook belastingvrij verstrekken. Het mag ook dan niet gaan om een maaltijd. Of dit tijdens of buiten werktijd gaat plaatsvinden is niet van belang.

Voorbeeld: personeel koopt lunch (fiscale gevolgen)

Een accountantskantoor verstrekt lunch aan haar werknemers. De producten worden gekocht bij de lokale Jumbo. De werknemers betalen de inkoopprijs (met kleine opslag) zelf. De Inspecteur is van mening dat voor de waarde moet worden gekeken naar de waarde in een restaurant. Volgens de rechter moet de lunch gewaardeerd worden op de waarde in het economische verkeer, het gaat niet alleen om het eten en drinken maar ook om de service (ruimte, borden, etc.) die de werkgever heeft verzorgd. De waarde hiervan is hoger dan de inkoopwaarde. De prijs van een restaurant is hierbij niet van belang. Volgens de rechter hoeft er geen loonbestanddeel in aanmerking te worden genomen. Rechtbank Noord Nederland d.d. 19 maart 2019.

Voorbeeld: werkgever koopt lunch (fiscale gevolgen)

Een advocatenkantoor verstrekt de lunch aan werknemers. De producten worden gekocht bij de Jumbo. Het personeel zet de spullen op tafel en verzorgt zelf de lunch. De werkgever stelt dat de lunches belast moeten worden tegen de waarde in het economische verkeer (ongeveer € 1). Deze waarde moet worden vastgesteld conform de wet (de waarde in het economische verkeer is niet van belang, artikel 17 tweede lid en 15a eerste lid onderdeel aa en artikel 55 uitvoeringsregeling LB). Op deze forfaitaire waarde mag de eigen bijdrage in mindering worden gebracht. Gerechtshof Den Haag d.d. 16 januari 2019. In deze uitspraak komen ook verstrekte kerstpakketten en onkostenvergoedingen voorbij.

Noot fiscaal jurist inzake maaltijden en consumpties

Er zijn diverse mogelijkheden om belastingvrije vergoedingen te verstrekken. Laat u eens adviseren over de mogelijkheden en onmogelijkheden.

Deel deze pagina

Laatste update op 13-09-2019
Artikel gemaakt op 12-09-2019
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Werknemer Consumpties op werk

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap