print sitemap zoeken disclaimer contact

Handboek voor de startende en kleinere ondernemer

De Belastingdienst heeft voor de startende en kleinere ondernemer een praktisch handboek beschikbaar gesteld over allerhande belastingen, bijdragen en premies.

Wat staat in het handboek voor ondernemers van de Belastingdienst?

In hoofdstuk 1 tot en met 4 staat algemene informatie voor iedereen die een onderneming begint.

  • Wanneer bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting of omzetbelasting (btw) en welke rechtsvorm kiest u?
  • Wanneer krijgt u te maken met de Kamer van Koophandel of de Belastingdienst?
  • Welke spelregels hanteert de Belastingdienst en wat is het belang van een goede administratie?

De fiscale regels voor de kosten die u als ondernemer maakt en de investeringen die u doet om omzet te maken en winst te behalen, komen in hoofdstuk 5 tot en met 9 aan de orde.

  • Welke kosten zijn aftrekbaar van de winst?
  • Welke vrijstellingen bestaan er?
  • Welke regels gelden er voor een bedrijfspand?
  • Hoe werken afschrijvingen en waarop mag je afschrijven?
  • Welke fiscale reserves bestaan er?
  • Welke autokosten zijn aftrekbaar en welke niet?
  • Hoe bereken je btw en waarover?

Hoofdstuk 10 is van belang als u als ondernemer zich door anderen laat assisteren in uw bedrijf, doch nog geen werkgever wordt. Waarmee u rekening moet houden als u personeel in dienst neemt, staat thans in hoofdstuk 11.

Op het moment dat u als ondernemer voornemens bent om zaken in het buitenland te gaan doen, wordt hoofdstuk 12 van belang. Dat hoofdstuk gaan namelijk over invoer, uitvoer en dienstverlening en wat daarbij speelt. Tevens bevat dit hoofdstuk informatie over werken in het buitenland.

Hoofdstuk 13 bevat uitleg over de manier waarop u als ondernemer belastingaangifte kunt doen, over de soorten aanslagen en over het betalen van deze aanslagen.

Tot besluit wijzen hoofdstuk 14 en 15 u de weg als er ingrijpende veranderingen in de onderneming plaatsvinden. Bijvoorbeeld wanneer de ondernemer de onderneming overdraagt aan een mede-ondernemer of werknemer of de onderneming verkoopt of beÃĢindigt.

Gratis download

Het handboek is in pdf te downloaden op de website van de Belastingdienst. Het blijft soms echter een wirwar van fiscale wet- en regelgeving, dus komt u er niet uit of heeft u wellicht nog vragen? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact op met onze onderstaande adviseurs.

Deel deze pagina

Laatste update op 06-04-2022
Artikel gemaakt op 05-04-2022
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Belasting tips actueel Handboek voor ondernemers

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap