print sitemap zoeken disclaimer contact

Lenen van werkgever

Conclusie

Een hypotheek kunt u renteloos van uw werkgever ontvangen, mits investering voor een verbouwing of aankoop. Een normale persoonlijke lening moet tegen een wettelijk vastgesteld percentage dat schommelt rond de 5%. Let op dat er op deze lening vanaf 2013 moet worden afgelost.

Wijziging in 2015

Het is de verwachting dat deze regeling in 2015 komt te vervallen.

Tip

Leg de overeenkomst vast en denk na over de fiscale gevolgen en de gevolgen als de werknemer zou vertrekken. Schakel een adviseur in. Een notariƫle akte is zeker te overwegen, een offerte hiervoor kunt u hier aanvragen.

Toelichting

Soms is de werkgever genegen om de werknemer een geldlening te verstrekken tegen zachtere voorwaarden dan een bank zou vragen. Voorbeelden zijn een (zeer) laag rentepercentage of helemaal geen rente en / of geen tussentijdse aflossingen. Bij een (zeer) lage of geen rente ontstaat een rentevoordeel. Dat voordeel is in beginsel belast voor de loonbelasting en premies werknemersverzekeringen. Wordt er in 2008 een normpercentage van tenminste 5% op jaarbasis in aanmerking genomen, dan is er geen sprake van een te belasten rentevoordeel. Er zijn echter personeelsleningen die nog steeds renteloos of belastingvrij verstrekt kunnen worden. Dat zijn - mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan - die leningen die de werknemer gebruikt voor de aankoop of de aanpassing van de eigen woning. En het geldt ook voor personeelsleningen die worden gebruikt voor de besteding door een werknemer waarvoor anders een voor de loonbelasting onbelaste vergoeding gegeven zou mogen worden. Een voorbeeld daarvan is een lening voor de aankoop van een PC.

Meer weten of gratis oriƫnterend gesprek?

Deel deze pagina

Laatste update op 22-04-2014
Artikel gemaakt op 13-01-2013
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Belasting tips actueel Lenen van werkgever

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap