print sitemap zoeken disclaimer contact

Inkomstenbelasting in Spanje 

Iedere buitenlander die resident is in Spanje moet belastingaangifte doen met betrekking tot zijn persoonlijke verplichtingen en over het wereldwijde inkomen. De inkomstenbelasting, of Renta, IRPF, moet u betalen als u langer dan 6 maanden per jaar in Spanje verblijft. Op dit moment zijn er bepaalde soorten inkomsten (zoals overheidspensioenen, arbeidsongeschiktheidsuitkeringen betaald door het sociale verzekerheidsstelsel, etc.) die vrijgesteld zijn van inkomstenbelasting.

Tip 

Uw pensioen of WAO-uitkering wordt veelal aan Spanje toegewezen. Deze kunt u – mits goed geregeld en waarbij om een vrijstelling in Nederland is verzocht – soms belastingvrij genieten. Dat is vooral afhankelijk van de hoogte van de uitkeringen.

De tarieven in Spanje lijken op de tarieven in Nederland (tussen 24% - 43%). Als u minder verdient dan € 8.000 hoeft u in Spanje geen belasting te betalen, soms is dit zelfs € 21.000. De tarieven zullen, evenzo als in vele landen, in de toekomst dalen. De aangifte doet u in mei / juni van enig jaar.

Niet-inwoner

Een niet-inwoner van Spanje moet inkomstenbelasting betalen op de verhuurwaarde van zijn eigendom, ook als de woning leegstaat. De huurwaarde wordt berekend als 2% van de fiscale waarde (valor catastral). Een niet-inwoner betaalt daar ieder jaar 25% belasting op. Meestal wordt dit niet betaald omdat de Spaanse belastingdienst geen biljetten zal versturen, u moet hierom vragen. De aangifte mag u gedurende het gehele jaar indienen, inwoners moeten dit in mei / juni regelen.

Meer weten van inkomstenbelasting in spanje

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie Spanje Inkomstenbelasting in Spanje

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap