print sitemap zoeken disclaimer contact

Inflatie-dilemma voor Twentse ondernemers:

‘Waarom pikt overheid een graantje mee als je een bonus geeft?’

ENSCHEDE 17 augustus 2022 - De inflatie lag vorige maand voor het eerst in bijna vijftig jaar boven de 10 procent. Dat merken consumenten in de portemonnee en het zorgt voor dilemma’s bij ondernemers. De eigenaar van het Twentse Jongbloed Fiscaal Juristen pleit voor belastingvrije bonussen. „Nu gaat een groot deel van zo’n bedrag naar de staat, waarom moet die een graantje meepikken?”

Fiscaal jurist Dennis Jongbloed en zijn collega’s zitten iedere dag bij kleine en grote bedrijven aan tafel, en in de gesprekken die ze voeren komt het inflatievraagstuk telkens terug. Ondernemers willen weten hoe ze hun werknemers op een goede manier kunnen belonen - personeel is immers schaars - zonder dat ze daar zelf op termijn aan onderdoor gaan.

Jongbloed sprak een ondernemer bij wie het verhogen van de salarissen met 10 procent een stijging van de loonkosten met 500.000 euro per jaar zou betekenen. En dat is dan niet alleen voor dit jaar, maar ook in de jaren erop. Een verhoging van 5 procent in combinatie met een eenmalige bonus is dan aantrekkelijker. Maar over zo’n bonus moet nu belasting worden betaald. En dat heeft een averechts effect.

Vorige maand riep Jacco Vonhof, voorzitter MKB Nederland, het kabinet al op om personeel belastingvrij te compenseren voor de hoge energienota. Jongbloed sluit zich daarbij aan. „Het is heel raar dat de overheid een graantje meepikt van zo’n bonus”, vindt hij. „Als werkgevers bijvoorbeeld een bonus van 2500 euro belastingvrij mogen uitbetalen, zijn ze daartoe veel eerder bereid. Zo kan je mensen die het zwaar hebben ook echt helpen.”

Incidentele bonussen

Volgens Jongbloed kunnen werkgevers hun ogen niet sluiten voor de hoge inflatie, en doen ze dat ook niet. Dat zegt ook Regina Nieuwmeijer, voorzitter van netwerkorganisatie Industriële Kring Twente (IKT). In zowel de logistieke sector als in de ICT- en bouwwereld worden vooral de cao’s gevolgd. Wel worden incidenteel bonussen uitgekeerd, om de ergste pijn van met name de hoge energieprijzen te verzachten. „Maar als je hoort dat sommige werknemers dit jaar 4000 euro meer voor elektra en gas gaan betalen, weet je dat het druppel op een gloeiende plaat is.”

Artikel Arjan te Bogt Tubantia

Lees hier het gehele artikel

Meer weten van belastingvrije beloning tubantia

Deel deze pagina

Laatste update op 17-08-2022
Artikel gemaakt op 17-08-2022
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kantoor In het nieuws Belastingvrije beloning Tubantia

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap