print sitemap zoeken disclaimer contact

Fiscaal voetballen en golfen

Leuker maken ze het ook echt niet!

“Weer de Belastingdienst?” vraagt u zich wellicht af. En u bent absoluut niet de enige ondernemer die dat regelmatig denkt. In de wandelgangen heeft u ongetwijfeld al eens gehoord dat de fiscus skyboxen, golflidmaatschappen en soortgelijk zakelijk vertier onder de loep neemt. Zij zijn namelijk van mening dat u deze zaken niet louter uit zakelijke overwegingen afneemt. En zodra u privé ergens van geniet op kosten van de zaak, wil de schatkist met u meegenieten.

Essentie

Onderstaand kunt u lezen dat de kosten van uw stoel bij FC Twente of SC Heracles en uw lidmaatschap bij de Golfclub niet zonder meer aftrekbaar zijn.

Hoe wordt gecontroleerd?

De Belastingdienst is inmiddels redelijk effectief controles aan het uitvoeren bij voetbal- en golfclubs. De medewerkers komen dus niet direct bij u controleren, maar ze bezoeken de voetbalclub en de golfclub alwaar uw naam in de administratie voorkomt.

Wat zijn de gevolgen?

Het uitnodigen van zakelijke relaties (en werknemers) om gratis naar een wedstrijd te kijken is een BUA-prestatie (Besluit Uitsluiting Aftrek Omzetbelasting). Dit betekent dat maximaal € 227 per relatie (en werknemer) verstrekt mag worden zonder dat dit fiscale consequenties heeft. Is dit bedrag op jaarbasis meer dan € 227, dan is de omzetbelasting niet aftrekbaar. De Belastingdienst is dit onderzoek op dit moment bijvoorbeeld aan het uitvoeren voor skyboxen in diverse voetbalstadions.

Wat kunt u doen?

Enkele zaken die uw positie verbeteren om de zakelijkheid aan te tonen zijn de volgende:

  • Hou altijd een agenda bij waaruit blijkt wie, wanneer en met wie naar de golfclub of voetbalclub is geweest.
  • Kosten verbonden aan klanten en relaties kunnen nooit loon vormen. Verplicht werknemers om deel te nemen aan de golfsport of om naar de voetbalwedstrijden te gaan.
  • Overweeg of sponsoring wellicht tot de mogelijkheden behoort. Een lidmaatschap als (onderdeel van de) tegenprestatie van sponsoring is geen loon.

Staat de fiscus in haar recht?

Er zijn inmiddels gerechtelijke uitspraken waarin het BUA deels in strijd met Europese wetgeving wordt geacht. Dit hangt wel erg af van de feitelijke situatie. Zo heeft een rechtbank geoordeeld dat een golfarrangement, voor welk arrangement een werknemer een relatie (met partner) had uitgenodigd, niet onder het BUA viel. Nu is een golfarrangement nog geen golflidmaatschap, maar we komen toch heel dicht in de buurt.

Mocht u vragen of opmerkingen hebben, belt u dan gerust met één van onze adviseurs. Aan een oriënterend gesprek zijn geen kosten verbonden, mits u zorgt voor gebak.

Ik wens u veel sportief plezier!

Meer weten van fiscaal golfen en voetballen

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column TOM Magazine Fiscaal golfen en voetballen

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap